Kifosztották egy kihalás fenyegette teknősfaj ritka fészkét

kérgesteknős
Vándorútjára induló kérgesteknős (Dermochelys coriacea).
Vágólapra másolva!
Csaknem egymillió forintnyi nyomravezetői jutalmat tűztek ki Thaiföldön annak, aki segít elfogni egy kihalás fenyegette teknősfaj ritka fészkének kifosztóit.
Vágólapra másolva!

Ötven tojást vihettek el a lelketlen fészekrablók

Az ismeretlen tettesek mintegy 50 értékes tojást vihettek el hétvégén a dél-thaiföldi Phang-nga tartományban, a Thai Muang Nemzeti Park tengerpartján egy fészekből, amelyet egy tengerből partra mászó teknős rakott a homokba.

A nemzeti park munkatársai szombaton bukkantak a strandon egy nőstény kérgesteknős nyomaira, de nem találták meg az állatot, és a fészkében is csak két életképtelen tojásra bukkantak.

Megtermett kérgesteknős (Dermochelys coriacea) jóízűen lakmározik egy telepes zsákállat-kolóniából. Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20181120-kigyozva-hullamzo-mozgassal-lebegett-a-nagy-keksegben-a-nyolcmeteres-valami.html


Felháborodott helyi lakosok és a helyi hatóságok fele-fele részben 100 ezer baht (977 ezer forint) jutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek. Mivel a kérgesteknős védett faj, tojásainak ellopását vagy birtoklását akár 15 év szabadságvesztéssel és 1,5 millió baht (14,6 millió forint) bírsággal is büntethetik.

Súlyosan veszélyeztetett a legnagyobb tengeri teknősfaj

A kérgesteknős a világ legnagyobb tengeri teknőse, amelyet súlyosan fenyeget a kihalás veszélye. Thaiföldön 2019 januárjáig

öt éven át egyetlen kérgesteknőstől származó tojásfészket sem találtak.

A kérgesteknős egyre ritkábban fordul elő a ragadozók támadásai, a túlhalászás, tojásának élelmezési célú begyűjtése és a mind mostohább természeti feltételek miatt.

Vándorútjára induló kérgesteknős (Dermochelys coriacea). Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20110106-felterkepeztek-a-kergesteknosok-vandorutjait.html

A kérgesteknős fészke olyan értékes, hogy a hatóságok 20 ezer baht (195,5 ezer forint) jutalmat ígérnek

mindenkinek, aki jelenti egy fészek felfedezését Phang-nga tartományban vagy a szomszédos Phuketen, mivel ezáltal segít megvédelmezni azt. A nemzeti park adatai szerint tavaly óta két alkalommal mászott partra a 20 kilométer hosszú strandon egy-egy nőstény kérgesteknős, hogy lerakja tojásait, mindannyiszor mintegy 50 darabot.

(Forrás: MTI)