Bizonyították, hogy az önzetlen viselkedés csökkenti a fájdalmat

altruizmus
A nagylelkűség és a segítőkészség gyakorlása leginkább a boldogság érzéséhez hasonlatosak
Vágólapra másolva!
Az altruista viselkedés hozzájárul a mentális egészségünk fenntartásához, miközben megerősíti az immunrendszert és csökkenti a belső feszültséget. A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban most publikált tanulmány szerint azonban az önzetlen emberek kevesebb fájdalmat is éreznek.
Vágólapra másolva!

Mi is az altruizmus?

Altruizmuson olyan önzetlen viselkedést értünk, amelyet az egyén egy másik ember javára fordít úgy, hogy dönthetne másképp is, azaz önmaga számára előnyösebben. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy

mások rendszeres segítése hozzájárul a saját mentális egészségünk fenntartásához, és jobban is érezzük magunkat, mert az agyunk dopamint, vagyis boldogsághormont termel.

Az altruizmus csökkenti a stresszt, javítja a lelki- és kedélyállapotot és növeli az önbecsülést. Egy nemzetközi kutatócsoport most azt is bebizonyította, hogy a nagylelkűség és a segítőkészség gyakorlása tompíthatja a fájdalom érzését.

A nagylelkűség és a segítőkészség gyakorlása leginkább a boldogság érzéséhez hasonlatosak Forrás: Thomas Steuber

A szakemberek négy kísérletet végeztek annak érdekében, hogy többet megtudjanak arról,

hogyan befolyásolhatja az altruista viselkedés a fájdalom érzékelését.

Az elsőben rendszeres véradókat kértek meg arra, hogy értékeljék a vérvételhez használt tűszúrás érzését: azok az önkéntesek, akik valamilyen katasztrófa (például földrengés) után jelentkeztek, kisebb fájdalomról számoltak be.

Kevésbé érezték kellemetlenül magukat az önkéntesek

A második teszt során jelentkezőket toboroztak egy kézikönyv lektorálásához, amelyet rászoruló gyerekek számára készítettek; a javítási feladatokat azonban fagyos hidegben kellett elvégezni. A feladatra önként jelentkezők kevésbé fáztak és érezték magukat kellemetlenül, mint a kontrollcsoport tagjai.

Az altruizmus hosszú távon is hatásos, Forrás: Shutterstock

A harmadik kísérletben rákos megbetegedéssel diagnosztizált személyek vettek részt,

ahol azok az emberek számoltak be kevesebb fájdalomról, akik rendszeresen segítettek másoknak,

például főztek nekik vagy takarítottak náluk.

Végül a negyedik teszt során a résztvevőket arra kérték, hogy adományozzanak pénzt árvák támogatására, de eldönthették, hogy megteszik azt vagy sem. Ezután MRI-vizsgálatot végeztek, ahol kisebb áramütést kaptak, ahol az adományozók kevésbé reagáltak a fájdalomra, mint a többiek.

A kutatók ezekből az eredményekből arra a következtetésre jutottak, hogy az altruista viselkedés nem csak jó érzést kelt bennünk, hanem csökkenti a fájdalomérzetet is.

(MedicalExpress)