Olyat tett egy madár, amitől a tudósok szája is tátva maradt - videó

A Puffin (Fratercula arctica) comes into land off the coast of Northumberland, UK Fratercula arctica SEASIDE Spring ADULT ALONE Land (to) Flap wings Posing Fly (to) OVERVIEW Piscivore North Sea Three quarter shot Fratercula Atlantic puffin (Fratercula arc
A Puffin (Fratercula arctica) comes into land off the coast of Northumberland, UK. Biosphoto / Tesni Ward
Vágólapra másolva!
Először figyeltek meg brit kutatók eszközhasználatot tengeri madaraknál. Egy lunda bottal próbálta meg eltávolítani magáról az élősködőket. Az esetet videón rögzítették a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Öt évvel ezelőtt az Oxfordi Egyetem kutatója, Annette Fayet különös megfigyelést tett Wales egyik szigetén: egy ismert tengeri madár, a lunda (Fratercula arctica) felkapott egy botot és megvakarta vele a hátát. A tudós részletesen leírt mindent, de fotót nem tudott készíteni az állatról. Egészen a közelmúltig.

2018-ban ugyanis ismét tanúja volt az esetnek, ezúttal az izlandi Grímsey szigeten. Hála a gondosan elhelyezett kameracsapdáknak, több órányi anyagot sikerült rögzíteni a lundák viselkedéséről.

A videón egyértelműen látszik, hogy a madár megpillantja, majd csőrével felkapja a botot, és megvakarja az eszközzel a mellkasát. Az is vitathatatlanná vált, hogy az állat az ágat nem a fészeképítéshez akarta felhasználni.

– nyilatkozta az Independent magazinnak az Oxfordi Egyetem zoológusa, Alex Kacelnik, aki nem vett részt a kutatásban.

A szakemberek már számos madárfajnál figyeltek meg eszközhasználatot, a mostani azonban mégis különleges abból a szempontból, hogy célja nem élelemszerzés, hanem testápolás volt. A megfigyelés idején ugyanis a Grímsey szigeten feltűnően magas volt a kullancsok száma, így erősen valószínű, hogy a madár a botot az élősködők eltávolítására használta.

A kutatók szerint tengeri madaraknál még sosem sikerült eszközhasználatot megfigyelni. Az esetet leíró tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című tudományos folyóiratban jelent meg.