Minden eddiginél hatékonyabbá tették a tuberkulózis elleni oltást

vakcina
Vágólapra másolva!
Drámai módon növeli a tuberkulózis elleni védőoltás hatékonyságát, ha nem a bőr alá, hanem közvetlenül a véráramba adják azt. A kutatók szerint ez a felfedezés döntő jelentőségű lehet a betegség elleni küzdelemben. A tuberkulózis ma is világméretű probléma, az emberiség csaknem egyharmada fertőződik meg élete folyamán a súlyos kórral.
Vágólapra másolva!

Sokkal hatékonyabb, ha a véráramba adják

A tuberkulózis, vagy elterjedtebb nevén a TBC olyan idült fertőzőbetegség, amelyet a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz. A kórokozó a nyálcseppekben köhögés révén juthat át egyik emberről a másikra, de egy fertőzött állat tejének az elfogyasztása is veszélyes lehet.

A tuberkulózis világméretű probléma, amely miatt minden évben körülbelül 1,5 millió ember hal meg.

Az ellene kifejlesztett úgynevezett BCG oltás viszont már nyolc évtizede létezik, ami a megelőzés elsődleges eszköze. Magyarországon az újszülöttek és a gyermekek rendszeres BCG-oltása kötelező, mert az életkor előrehaladtával a vakcina veszít a hatékonyságából.

Nem a bőr alá, hanem a véráramba adnák ezentúl az oltást Forrás: Thinkstock

– mutatott rá Robert Seder, a Maryland-i Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének kutatója, aki kollégáival együtt azt vizsgálta, hogyan válhatna hatékonyabbá a vakcina. – A megszokott módszer a bőr alá fecskendezés, és ha ezen változtatunk, akkor most áttörést érhetünk el a tuberkulózis megfékezésében.

Lényegében teljes immunitást is jelenthet

A Nature tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a rézuszmajmokkal végzett kutatás során bebizonyosodott, hogy az intravénásan beoltott állatoknál a vakcinázást követő hatodik hónapban jóval magasabb volt a T-sejtek - amelyeknek a beteg sejtek felismerése és elpusztítása a feladata - szintje a tüdőben, ami az immunrendszer védelmének kulcsfontosságú része.

Ezzel a módszerrel a kísérletbe bevont kísérleti állatok 90 százaléka sikeresen legyőzte a TBC-t.

A TBC-t Mycobacterium hominis és Mycobacterium bovis nevű baktériumok okozzák Forrás: Wikipedia

– magyarázta Robert Seder. – Az intravénásan befecskendezett vakcina azonban gyorsan eljut mindenhová: a nyirokcsomókba, a lépbe és a tüdőbe is.

Hozzátette: a bevakcinázott majmok közül hatnál egyáltalán nem alakult ki a fertőzés, ami lényegében teljes immunitást jelent.

Punam Mangtani a trópusi orvoslás londoni iskolájának kutatója azonban felhívta a figyelmet, hogy bár a most közzétett tanulmány „az alapelvek nagyon érdekes igazolása" és „lépésváltást" is jelent a téma kutatásában, de további finomításokra szorul.