Betiltották a műanyag zacskókat a Fidzsi-szigeteken

2020.01.01. 15:28

Betiltották az egyszer használható műanyag zacskók gyártását és forgalmazását a Fidzsi-szigeteken. A január 1-jétől hatályba lépő rendelkezéssel a hatóságok az óceán műanyag-szennyezettsége ellen akarnak fellépni, és a tisztább környezettől a helyi idegenforgalom fellendülését remélik.

A fidzsi adó- és vámhivatal egyik vezetője elmondta, hogy súlyos pénzbírságot szabnak ki a tilalom megszegése esetén. A műanyag zacskók gyártásáért 500 ezer fidzsi dolláros (69 millió forintos) pénzbírság és/vagy hétévi börtönbüntetés szabható ki. A zacskók árusítását 150 ezer fidzsi dollár (21 millió forint) bírsággal sújtják.A szigetországban 2021. január 1-jétől a polisztirol habot és a műanyag szívószálat is betiltják.
Évente nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül az óceánok vizébe, a becslések szerint 2050-re több műanyag úszik majd az óceánokban, mint hal.
A Csendes-óceán megtisztításán fáradozó szervezetek szerint az óceánokba került műanyag ma már élelmiszerbiztonsági probléma. 

Így néz ki közelről a lakatlan Henderson-sziget, műanyag hulladékkal szennyezett partvonala.Forrás: https://aktiv.origo.hu/tudomany/20170731-a-muanyagszennyezes-a-globalis-klimavaltozashoz-hasonlo-fenyegetest-jelent.html

A csendes-óceáni térség, ezen belül a Fidzsi-szigetek, Új-Zéland és Szamoa halfogyasztásáról szóló egyik tanulmány megállapította, hogy

a megvizsgált halak 97 százalékában mikroműanyagokat találtak,

ami a globális átlagnál 30 százalékkal magasabb.
A fidzsi illetékesek különösen aggasztónak találják a helyeztet, mivel az ott élők számára a hal a fő fehérjeforrás, és a lakosság a globális átlagnál háromszor-négyszer több halat fogyaszt.
(Forrás: MTI)

KAPCSOLÓDÓ CIKK