Még a világháború alatt sem maradt el a bécsi újévi koncert

bécsi újévi koncert
A bécsi újévi koncert a világ legismertebb és egyik legnépszerűbb komolyzenei rendezvénye
Vágólapra másolva!
A „Gorsser Musikverein", azaz a bécsi újévi koncertnek helyt adó hangversenyterem pompája és ragyogása, valamint a híres osztrák zeneszerző-dinasztia, a Strauss család andalító keringői, továbbá vérpezsdítő polkái a császárváros fénykorát, az Osztrák-Magyar Monarchia idilli hangulatát varázsolják vissza minden év január elsején, immár több mint nyolc évtizede. A televízió jóvoltából napjainkban kilencven országban élőben követhető ünnepi rendezvény történetének azonban nemcsak fényes, hanem kevésbé derűs fejezetei is akadnak.
Vágólapra másolva!

Náci jótékonysági hangversenyként kezdődött a páratlan sikersorozat

A bécsi újévi koncert története, ami hangulatában Ferenc József és az Osztrák-Magyar Monarchia időszakának fénykorát idézi fel, a népszerű általános vélekedéssel szemben nem a 19. század második felében, a halhatatlan keringőkirály, Johann Strauss idejében, hanem sokkal később, a második világháború előestéjén kezdődött el.

A bécsi újévi koncert a világ legismertebb és egyik legnépszerűbb komolyzenei rendezvénye Forrás: Programm.ard.de

A legelső bécsi újévi koncert az 1938. márciusi Anschluss, Ausztriának a náci Harmadik Birodalomba történt beolvasztása utáni évben,

a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt jótékonysági koncertjeként csendült fel első alkalommal,

és nem is január elsején, hanem 1939. december 31-én.

Hitler beszédet mond az Anschluss után, a bécsi Heldenplatzon 1938. március 15-én. Az első bécsi újévi koncertet a náci párt szervezte meg Forrás: Bundesarchiv/O.Ang.

A koncert megrendezésének ötlete a náci párt bécsi szervezetétől származott, aminek az volt a célja, hogy a párt a hangverseny bevételéből

a leginkább rászorulók számára fűtőanyagot vásároljon.

Az a tradíció, hogy a koncert repertoárján mindig a Strauss-dinasztia darabjait játsszák, ugyancsak a nácik ötlete volt.

Kezdetben csak ifj. Johann Strauss darabjait játszották Forrás: Wikimedia Commons

Joseph Goebbels berlini propaganda minisztériuma a bécsi koncertet ugyanis kitűnő eszköznek látta ahhoz, hogy az újév estjén felcsendülő koncert közvetítésével a birodalom határain belül és kívül élő németség kulturális egyeségét erősítse.

1958-tól tapsol a közönség minden évben a Radetzky-indulóra

Az 1939. december 31-én megtartott első koncertet Clemens Krauss karmester dirigálta, a repertoáron ekkor még csak és kizárólag ifj. Johann Strauss művei szerepeltek. Clemens Krauss - Josef Kripps kettő fellépést leszámítva- egyébként egészen 1954-ig vezényelte az újévi hangversenyeket.

Clemens Krauss vezényelte az első bécsi újévi koncertet Forrás: Wikimedia Commons

A baljóslatú 1941-es év volt az első alkalom, amikor január elsején csendült fel a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje. A hangversenyeket, amelyeket a birodalmi rádió, a Deutsche Rundfunk élőben közvetített, még a második világháború legkritikusabb időszakában, 1945. január elsején,

a náci Harmadik Birodalom végnapjaiban is megtartották,

és ekkor hangzott el először a repertoárban Johann Strauss híres Kék Duna keringője, amelyet mind a mai napig az egyik népszerű ráadásként játszanak.

A koncertnek helyt adó Wiener Musikverein 1870-ben emelt épülete Bécsben Forrás: Wikimedia Commons

Hitler rendszerének összeomlása a bécsi újévi koncertet nem temette maga alá;

1946. január elsején a háborús belövésektől megkímélt, 1870-ben épült Wiener Musikverein pompás Aranytermében ismét megtartották az újévi koncertet.

A Kék Duna keringő partitúrájának címlapja Forrás: Wikimedia Commons

Az 1946-os koncerten hangzott el elsőként a pattogó Radetzky-induló, ami az újévi hangverseny tradicionális, a közönség vastapsával kísért záró darabja lett. A két legnépszerűbb Strauss-mű egyébként 1958-tól vált a bécsi újévi koncert utolsóként játszott melódiáivá.

A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje a Wiener Musikverein Aranytermében Forrás: Origo

A Radetzky-indulót egyedül Lorin Maazel 2005. január elsejei újévi koncertjén nem játszották el, a 2004. decemberi indiai-óceáni pusztító cunami áldozatai iránti kegyeletből.

A zenetörténet nagy klasszikusai dirigálták

A bécsi újévi koncertek történetében Lorin Maazel amerikai dirigens volt ez első nem osztrák származású karmester, aki 1980-tól hét éven át vezényelte a világhírű Bécsi Filharmonikusokat.

A zenekar tagjai 1987-ben azonban úgy döntöttek, hogy minden évben más és más karmestert fognak felkérni a neves újévi hangverseny vezénylésére.

Lorin Maazel volt az első nem osztrák származású dirigens Forrás: Wikimedia Commons

A bécsi újévi koncert dirigensének lenni magas presztízsű megbízást jelent, hiszen az élő televízióközvetítésnek köszönhetően több mint egymilliárdan élvezik világszerte a császárvárosból sugárzott újévi előadást.

A 20. század egyik legnagyobb karmestere, Herbert von Karajan is vezényelte az újévi koncertet Forrás: Catawiki

Nem véletlen, hogy a koncert története során olyan hírességek vezényelték a Bécsi Filharmonikusok újévi hangversenyét, mint Willi Boskovsky, Herbert von Karajan, Zubin Mehta vagy Ricardo Mutti, hogy csak néhány nagy nevet emeljünk ki a sok közül.

A bécsi újévi koncertet először 1959-ben sugározta a televízió is, 1969-től már színesben.

Egy másik világhíresség: Zubin Mehta Forrás: Wikimedia Commons

Az Eurovíziós Hálózat jóvoltából 1987 óta szinte az egész világon egyenes adásban élvezhető az újév első, és messze legismertebb zenei eseménye.

A koncerttermet 2015-ig San Remo városából küldött virágokkal díszítették fel Forrás: Origo

1945 után az újévi koncert repertoárja fokozatosan kibővült, mert már nem csak ifjabb Johann Strauss, hanem a zeneszerző-dinasztia más tagjai, id. Johann, Josef és Eduard Strauss darabjait is játszani kezdték.

Johann Strauss a fiaival, Josef és Eduard Strauss-al Forrás: Wikimedia Commons

A pompás koncerttermet az 1970-es évektől hagyományosan az olaszországi San Remo városából küldött virágcsodákkal díszítették fel – a 2011-es koncerten több mint 30 ezer szál virággal –

ám 2015-től ismét a bécsi virágkertészetekből dekorálják ki az Aranytermet.

Az idei, 2020-as újévi koncertet első alkalommal dirigálta egy lett karmester, Andris Nelsons.