Őshonos hazai ragadozó lett az év hala

süllő
A fogas süllő őshonos hazai halfajnak számít
Vágólapra másolva!
A süllő kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által hagyományosan meghirdetett és szilveszter éjjel lezárult év hala közönségszavazáson - közölte a szervezet elnöke szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél többen szavaztak

Harka Ákos tájékoztatása szerint a 2010 óta minden évben megtartott verseny idei fordulóját 2019 őszén hirdette meg a társaság. Az internetes szavazáson

ezúttal minden korábbit felülmúló érdeklődés mellett rekordszámú, 14 642 voks érkezett a három jelöltre:

a végül 44 százalékos támogatottsággal diadalmaskodó süllőre (Sander lucioperca), a 38 százalékkal második helyen végzett csukára (Esox lucius) és a 18 százaléknyi szavazatot kapott német bucóra (Zingel streber).

A fogas süllő őshonos hazai halfajnak számít Forrás: NÉBIH

A Magyar Haltani Társaság elnöke az idei év hala címet elnyert süllőről szólva kiemelte: nagyra növő, megnyúlt testű, őshonos ragadozó hal.

Csúcsba nyíló szájában erős fogak ülnek,

melyek közül kiemelkednek ebfogai.

A süllő félelmetes fogazattal rendelkező ragadozó Forrás: Flickr

Oldalán elmosódó sötétebb sávok, néha foltok találhatók. Két hátúszóját, valamint farokúszóját fekete foltsorok díszítik.

Kényes a víz tisztaságára a legnemesebb ragadozó halunk

A süllő Magyarországon elterjedt, nagyobb folyókban gyakori, kisebb folyókban azonban csak a bővebb vizű alsóbb szakaszokon lehet rá számítani.

A víz oldott oxigéntartalmára érzékeny, ezért kerüli a duzzasztott, feliszapolódott folyószakaszokat, állóvizeink közül pedig inkább a jobb oxigénviszonyokkal rendelkező, nagyobb tavakban fordul elő.

A fogas süllő többek között a Balaton egyik becses halfaja Forrás: Wikimedia Commons

Táplálékának zömét elsősorban a küsz képezi.

Húsa szálkamentes, kiváló minőségű, a halgasztronómia egyik kedvelt alapanyaga.

A horgászok körében a legnemesebb ragadozóként ismert, a Magyarországon horoggal kifogott legnagyobb, 15,5 kilós példányt 2014-ben zsákmányolták.

A csuka is esélyes volt az aranyéremre

Harka Ákos jelezte: a közönségszavazás lezárult ugyan, hiszen az év halára 2019. december 31-én éjfélig lehetett voksolni a Magyar Haltani Társaság honlapján, ám az oldalon jelenleg is megtalálhatók a versengők képei mellett a három faj környezeti igényeiről, hazai elterjedéséről és jelentőségéről szóló információk.

2020-ban a süllő lesz az év hala Forrás: YouTube

Felidézte: a korábbi években a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, a kecsege, a compó, a harcsa, a balin, tavaly pedig a vörösszárnyú keszeg érdemelte ki az év hala címet.

A csuka (Esox lucius) is esélyes volt Forrás: https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/magyarorszag-halfaunaja/ch05s58.html

Az eddigi gyakorlatot követve a mostani győztes sem kap aranyérmet, jutalma csupán annyi,

hogy nagyobb figyelem övezi a tudományos kutatásban

és az ismeretterjesztésben - fogalmazott Harka Ákos, hangsúlyozva, hogy kezdeményezésük legfontosabb célja minél szélesebb körben ismertté tenni és népszerűsíteni őshonos halainkat.

(Forrás: MTI)