Tizenegy orrszarvútülköt csempészett ki Mozambikból egy vietnami férfi

Do Thanh Son
Do Thanh Son a bíróság előtt áll közel 29 kg illegális fehér rinocérosz szarv Mozambikból Vietnámba való szállításáért. 2020. december 29-én Vietnámban készült a fotó.
Vágólapra másolva!
Tizenegy orrszarvútülköt csempészett ki Mozambikból egy vietnami férfi, tettéért 2,5 év börtönre ítélték.
Vágólapra másolva!

A 38 éves férfit bűnösnek találták a veszélyeztetett, értékes és ritka állatok védelmére hozott előírásokkal szembeni vétségben - jelentette szerdán a VnExpress című online lap a Mekong-deltájában fekvő Kan Cho város tartományi bíróságára hivatkozva.

Szigorúan tilos Vietnamban az orrszarvúk tülkének kereskedelme, a kereslet azonban nagy.

Sok ázsiai szerint a szarvaknak gyógyító ereje van például a rákkal szemben. Kínában és Vietnamban egy kilogramm rinocéroszszarv akár 30 ezer dollárt (8,9 millió forintot) is érhet.

Do Thanh Son a bíróság előtt áll közel 29 kg illegális fehér rinocérosz szarv Mozambikból Vietnámba való szállításáért. 2020. december 29-én Vietnámban készült a fotó. Forrás: https://e.vnexpress.net/news/news/vietnam-jails-man-for-smuggling-29-kg-rhino-horns-4213624.html

Az elítélt férfi a vádak szerint 2019 decemberében Mozambikba utazott, ahol egy étteremben talált magának munkát. Néhány hónappal később munkatársai arra kérték, ezer dolláros fizetség fejében csempésszen orrszarvútülköket Vietnamba. A férfi a kelet-afrikai országot február végén hagyta el. Repülőgépe Ho Si Minh-városban landolt volna, a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások következtében azonban gépét Kan Thóba irányították át.
A csomagok ellenőrzésekor figyeltek fel táskáiban a gyanús tárgyakra. A férfi megtagadta a csomagok kinyitását arra hivatkozva, hogy koi pontyokat szállít, melyek elpusztulnak, ha felnyitja a csomagot.
A hatóságok végül 11 darab, összesen 29 kilogramm orrszarvútülköt találtak.

(Forrás: MTI)