Új nevet kaphatnak az Antarktisz hegyei és gleccserei

Antarktisz
Antarktiszi éjszaka
Vágólapra másolva!
Az Antarktisz nagyközönséggel való megismertetésében, védelmében és tanulmányozásában kulcsszerepet játszó huszonnyolc brit szakember nevét fogja viselni ezentúl a jeges kontinens néhány hegye, gleccsere és öble.
Vágólapra másolva!

A nagy-britanniai Antarktiszi Helységnév Bizottság a földrész felfedezésének 200. évfordulóját ünnepelve döntött úgy, hogy a sarkvidékekkel kapcsolatos tudományos ismeretek gyarapításában úttörő szerepet játszó szakemberekről nevezi el az eddig csupán koordinátáik alapján ismert helyszíneket - olvasható a BBC hírportálján.

A listán szerepel Jonathan Shanklin, az ózonlyuk egyik felfedezője, akinek a nevét az Antarktiszi-félsziget egyik gleccsere fogja viselni a jövőben.

Egy fokot neveznek el Alastair Fothergillről, aki egyebek között A fagy birodalma című minisorozat vezető producereként járult hozzá ahhoz, hogy a nagyközönség jobban megismerje az Antarktiszt.

Jane Francis, a Brit Antarktiszi Kutatóprogram (BAS) jelenlegi igazgatója egy 1136 méter magas csúcsnak adja a nevét, míg az antarktiszi jégmezők alatti vízmozgást tanulmányozó Helen Fricker professzor neve egy hegylábi gleccsert fog jelölni a térképeken.

A Brit Antarktisz Területének térképe, amely bemutatja az Egyesült Királyság Antarktisz Helyneveinek Bizottsága által újonnan megnevezett helyeket Forrás: BAS

Az új elnevezések az összes brit térképen, grafikonon és publikációban szerepelni fognak,

valamint az Antarktisz-kutatás tudományos bizottságának (SCAR) nemzetközi jegyzékébe is bekerülnek.

– mondta a British Antarctic Survey oldalán közzétett cikkben Dr. Adrian Fox, a brit Antarktiszi Felmérés Mapping csapatának vezetője, aki az Egyesült Királyság Antarktisz Helyneveinek Bizottságában dolgozik.

A teljes lista a brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey) honlapján érhető el.

Antarktiszi éjszaka Forrás: Kenrick Turner

Az Antarktisz helynevek népszerűsítésére új közösségi média kampány is indult pénteken @AntarcticNames a Twitteren és az Instagramon. Ezek az új helyszínek bemutatják az Antarktisz helyneveinek mögött meghúzódó csodálatos történeteket, és ösztönzik azokat, akik meg nem nevezett gleccsereken, hegyeken és tengerparti helyszíneken dolgoznak és tanulnak, akik így új tudományos, logisztikai vagy irányítási célokat tudnak kitűzni.

(MTI, Origó)