Tudja-e, mennyi hó kell egy hivatalos „fehér karácsonyhoz”?

fehér karácsony, hó
A fehér karácsony szinte mindenki kívánsága
Vágólapra másolva!
Minden decemberben elkezdünk álmodozni a fehér karácsonyról, a fehérmályva színű világról és arról, hogy egy téli csodaországban sétálunk. A klasszikus ünnepi dalok, például a Fehér karácsony is a fagyos tájról és a tiszta hóról szól. De felmerül a kérdés, hogy valójában pontosan mennyi hóra van szükség ahhoz, hogy hivatalosan is „fehérnek" nyilvánítsuk a karácsonyt?
Vágólapra másolva!

Legalább 2,5 centiméternyi hóra van szükség

A meteorológiai szolgálatok szerint legalább 2,5 centiméternyi hóra van szükségünk ahhoz, hogy december 25-én reggel bizton jelenthessük, hogy „fehér karácsonyunk" van. A közhiedelemmel ellentétben nem szükséges, hogy ennél több hó essen frissen karácsonykor vagy szenteste.

Sőt, a napokkal vagy hetekkel korábban leesett, de még el nem olvadt hó „technikailag még mindig számít".

Összefoglalva tehát minden, ami karácsony napjáig „jön és marad". De mi a pontosan 2,5 centiméternyi hó jelentősége?

A fehér karácsony szinte mindenki kívánsága Forrás: Pinterest

– mondta Jeff Boyne, az Amerikai Meteorológiai Szolgálat (NWS) wisconsini munkatársa a LiveScience online tudományos portálnak. – Az egy hüvelyknyi, tehát huszonöt milliméternyi hó általában elegendő ahhoz, hogy elfedje a füvet és más kültéri felületeket egy vékony, fehér fátyol alatt.

Hozzátette: ha ennél kevesebb mennyiségről beszélünk, akkor a karácsony jó eséllyel lesz inkább barna, mint fehér.

A hó és a karácsony kéz a kézben járnak

Nagy kérdés azonban az is, hogy miért olyan fontos a legtöbb ember számára, hogy a tökéletes ünnepi hangulathoz a karácsony is fehér legyen? A szakemberek szerint ennek megválaszolása érdekében figyeljünk a naptárra és az éghajlatra.

Az északi féltekén a téli napforduló, vagyis a csillagászati tél első napja december 21-e vagy 22-e körül következik be, tehát csupán néhány nappal a karácsonyi ünnep előtt.

Mivel a karácsony a téli szezon egyik ékköve és ezt az időszakot általában a hideg és a hó jellemzi, ezért természetes, hogy a hó és a karácsony a gondolatainkban kéz a kézben járnak.

A hó kulturálisan is összekapcsolódott a karácsony fogalmával Forrás: Pinterest

– derül ki a Globális Környezetváltozás Enciklopédiájából (Encyclopedia of Global Environmental Change). – A kis jégkorszakban az átlagos téli hőmérséklet Európában és Észak-Amerikában átlag 2 Celsius-fokkal hűvösebb volt a szokásosnál.

A hideg és a hó olyan rutinszerű része volt a mindennapi életnek, hogy az úgynevezett fagyvásárok, a befagyott folyókon és csatornákon megrendezett fesztiválok igazán népszerű ünnepeknek számítottak.

Európában emiatt a hó végül kulturálisan is összekapcsolódott a karácsonnyal,

amit például Charles Dickens világszerte terjedő, a Karácsonyi ének című könyve is megerősített. Karácsonykor a fehér hó végül fogalommá vált és ez azóta is így maradt.