Ilyen magasban még sohasem láttak tigrist Nepálban

tigris
Bengáli tigris (Panthera tigris tigris). A tigrisnek több alfaja létezik: a szibériai, a bengáli, az indokínai, a malajziai, a dél-kínai, és a szumátrai
Vágólapra másolva!
Ez az első alkalom, hogy a Kancsendzönga területén háromezer méternél nagyobb magasságban észleltek bengáli tigrist Nepál területén.
Vágólapra másolva!

2500 méter volt az eddigi nepáli rekord

A felnőtt egyedet az ország keleti részén lévő Illam negyed erdeiben látták. Az ázsiai nagymacskák legnagyobb fajának kifejlett példányát november 13-án és 21-én kétszer rögzítette a Red Panda Network állatvédő szervezet kamerája, melyet az erdő-, talajgazdálkodási és vadvédelmi minisztériummal közösen helyeztek ki.

Bengáli tigris (Panthera tigris tigris). A tigrisnek több alfaja létezik: a szibériai, a bengáli, az indokínai, a malajziai, a dél-kínai, és a szumátrai Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Beng%C3%A1li_tigris#/media/F%C3%A1jl:Panthera_tigris_tigris.jpg

"Ez az első alkalom, hogy vadon élő tigrist észleltek Nepálban 3165 méteres magasságban. Eddig 2500 méter volt a legmagasabb, ahol megjelent az országban" - mondta Madharu Karki, a minisztérium munkatársa.

Vörös pandát lestek, tigrist láttak

Indiában láttak már 3630 méteren, Butánban pedig 4400 méteren bengáli tigrist. A Kancsendzönga területén élő tíz vörös pandát GPS-jeladókkal láttak el, ezek monitorozására húsz kamerát helyezett ki a szervezet.

A Kancsendzönga távlati képe Forrás: Wikimedia Commons/ Siegmund Stiehler

A kamerák egyike készített felvételt a nagymacskáról.

"Lehet, hogy azért vándorolt magasabbra, hogy kiterjessze területét és vadásszon. A klímaváltozás is lehetséges ok, de korai lenne erre a következtetésre jutni kutatás nélkül" - mondta Szonam Tasi Lama, a Red Panda Network programkoordinátora. A bengáli tigrist vagy királytigrist (Panthera tigris tigris) veszélyeztetett fajként tartják számon.

(Forrás: MTI/Hszinhua)