A rómaiak ezüsttel fizethettek a nyugalmukért a császárnak

kőtábla
"Jóakaratú és hűséges emberek vagytok" - mondta levélben Septimus Severus római császár
Vágólapra másolva!
Egy különös, ókori görög feliratra bukkantak a kutatók, amely a Krisztus után a második századból származik és lényegében egy homályosan megfogalmazott készpénzajándék köszönőlevele. A felirat megörökítette az egyik római császár szavait, aki ennek tanúsága szerint ezüstöt fogadott el egy várostól, amely így próbálta bizonyítani hűségét.
Vágólapra másolva!

Elfogadta lojalitásért cserébe felajánlott pénzt

A Római Birodalomban a politikai káosz idején egy, a mai Bulgária területén fekvő város, Nicopolis ad Istrum lakói le akarták váltani a császárt, de nem jártak sikerrel. Jelöltjük elvesztése után azonnal exkuzálták magukat és lojalitásuk jeleként 700 000 ezüstérmét küldtek a győztesnek, Septimus Severus római császárnak.

Az uralkodó elfogadta az adományt, amire egy Krisztus után 198-ban kelt, ógörög nyelven írt levélben nyíltan reagált.

Ennek a levélnek a szövegét ezután a város egy kőbe vésett emlékként örökítette meg.

"Jóakaratú és hűséges emberek vagytok" - mondta levélben Septimus Severus római császár Forrás: Courtesy of Kalin Chakarov

A tudósok a közelmúltban helyreállították a törött műtárgyat és lefordították az említett feliratot, amit először tettek a nyilvánosság számára is elérhetővé. Ez a lelet azért is kiemelt fontosságú, mert csak kevés római császár által írt dokumentum élte túl a történelem viharos évszázadait.

– mondta Nicolay Sharankov, a bulgáriai Szófia Egyetem Klasszikus Filológiai Tanszékének adjunktusa a LiveScience online tudományos portálnak, aki az új fordítást készítette.

A császár és fia győzelmét hirdette

Nicopolis ad Istrum városát még Traianus római császár alapította a második század elején, amely hamarosan gyorsan virágzó, kézművesek által benépesített, szobrokkal és díszes épületekkel teli metropolisszá vált, ahol saját érméket is vertek.

A város lakói azonban potenciálisan veszélyes helyzetbe kerültek, amikor Commodus császárt 1922-ben meggyilkolták.

A megüresedett trónért öten is versenybe szálltak és a város az egyik vesztes mögé állt be. Ezután hűségét kellett bizonyítania a nyertes Severus császárnak.

Nicopolis ad Istrum lakói kőtáblán emlékeztek meg a császár levelének fontosságáról Forrás: Courtesy of Kalin Chakarov

– magyarázta Kalin Chakarov, a bulgáriai Veliko Tarnovo Regionális Történeti Múzeum régésze és a kőemlékművet, illetve a feliratot felújító projekt koordinátora. – A közelmúltban felújított emlékmű valójában Septimius Severus császár és fia, Caracalla válasza Nicopolis ad Istrum polgárainak, amiben győzelmüket hirdetik és kijelentik, hogy ezt az ajándékot olyan emberek kapják, akik a „jobb oldalra" álltak.

Hozzátette: miután az uralkodó válasza rendkívül fontosnak bizonyult a város számára, ezért szavait egy körülbelül három méter magas és egy méter széles, mintegy két tonna súlyú mészkőbe faragták.

Severus császár egyértelműen elégedett volt a polgárok gesztusával,

dicsérte a városlakókat a buzgóságukért és kijelentette: „Ezzel megmutattátok, hogy jóakaratú és hűséges emberek vagytok."