A liba, amelynek brutális meggyilkolása egész Amerikát felháborította

Andy lúd
Andy, a Nike cipőben sétáló lúd
Vágólapra másolva!
Az eset még a 80-as években történt, de az egyik szereplő, Jessica Fleming most filmet szeretne készíteni a történetből.
Vágólapra másolva!

Jessica nagyapja, Gene Fleming igazi ezermester volt Nebraskában. Egész vagyont szerzett az ügyessége révén. 1988-ban meglátogatta a sógornője farmját, ahol szívszorító dolgot pillantott meg. Egy genetikai rendellenesség miatt lábfej nélkül született liba igyekezett lépést tartani társaival, kevés sikerrel.

Mivel Fleming egy olyan társaság tagja volt, amely többek közt fogyatékkal élő gyerekek segítésével is foglalkozott, ezért úgy érezte, segítenie kell ennek a balsorsú állatnak is.

Először egy gördeszkaszerű szerkezetet eszkábált a liba lábára, de ez nem vált be. Ekkor jött az ötlet, hogy a legkisebb babacipőt kitölti habgumival, és azt erősíti a libára.

Andy és Gene Fleming Forrás: JESSICA KORGIE

A liba, amelyet Andynek neveztek el, hamar megszokta a cipőket, és nemsokára a környék nevezetessége lett. Gene egyik barátja, az újságíró Gary Johansson meglátta a liba történetében lévő lehetőséget, és egy cikket írt a helyi Hastings Tribune-ben.

Ettől kezdve Gene és Andy hírneve meredeken ívelt felfelé, ahogy ma mondanánk „vírussztori" lett belőle. Még beszélgetős tévéműsorokba, a People magazinba és a Reader's Digestbe is bekerültek. Amikor a Nike megtudta, hogy Andy legjobban az általuk gyártott cipőket kedveli, egész doboz lábbelit küldtek neki, hogy sose fogyjon ki a cipőkből. Így Andy lett a történelem első Nike által szponzorált libája.

A történet azonban 1991. október 19-én tragikus véget ért. Egy helyi pár cipőt viselő lúd tetemére bukkant egy helyi parkban. Flemingék odarohantak, és szomorúan konstatálták, hogy valóban Andy fekszik ott döglötten. Az eset nagy port vert fel egész Amerikában, hiszen voltaképpen egy „celebet" öltek meg rejtélyes körülmények közt.

Andy, a Nike cipőben sétáló lúd Forrás: JESSICA KORGIE

Bár még a helyi rendőrség is nyomozott az ügyben, az megoldatlan maradt, noha felvetődött a gyanú, hogy egy fogyatékos gyerek lehetett a tettes, de ezt a szálat inkább ejtették.

Ami még szomorúbb, hogy – mint Jessica később beszámolt róla – Andy halála után nagypapján egyre jobban kiütköztek a szellemi leépülés jelei. Úgy tűnik, Gene és Andy között olyan szoros érzelmi kötődés alakult ki, hogy az állat pusztulása nemcsak érzelmileg, de szellemileg is megviselte az idős férfit.

Az azóta felnőtt Jessica most azt fontolgatja, hogy filmre viszi hármójuk különös történetét.