Jobb figyelni rájuk: igencsak furfangosak lettek a városi sirályok

sirály
Csak a megfelelő alkalmat várják a tolvajláshoz
Vágólapra másolva!
A városi sirályok pontosan tudják, hogy mikor és hol kell lecsapni ahhoz, hogy biztonsággal ellopják tőlünk az ételt. A madarak valahogyan mindig követik, hogy merre járunk és mikor eszünk: a kutatók ezt a tényt most GPS adatokkal is igazolták.
Vágólapra másolva!

Abszolút intelligensen reagáltak

A sirályok jelenléte ma már szinte általános és gyakran nem kívánt a városi területeken, ahol a táplálék reményében szó szerint bármire képesek. Az International Journal of Avian Science szaklapban publikált új tanulmány szerint

a madarak képesek a napi gyakorlataikat úgy átalakítani, hogy képesek legyenek a megfelelő időben lecsapni az éppen falatozó emberekre.

És bár a városok több szempontból is szokatlan élőhelyek: zajosak, furcsák és tele vannak nemkívánatos anyagokkal, néhány állat kitűnő alkalmazkodásra képes. Gondoljunk csak a patkányokra, a rókákra vagy épp a sirályokra, amelyek szinte a bolygó minden nagyobb városában jól érzik magukat.

Csak a megfelelő alkalmat várják a tolvajláshoz Forrás: Paul Broadbent / Alamy Stock Photo

Ennek az adaptációnak az a kulcsa, hogy megtanulták az életmódjukat az élelmiszer-források ingadozásához igazítani.

Ennek a vizsgálatához a Bristoli Egyetem tudósai tizenkettő, kisebb feketefarkú sirály hátára szereltek fel egy-egy mini GPS nyomkövetős hátizsákot: az eszközök három, különböző helyen – egy nyilvános parkban, egy iskolában és egy hulladékudvarban – rögzítették a madarak viselkedését.

Megállapították, hogy a sirályok úgy időzítették a táplálékszerzési metódusaikat, hogy az szorosan illeszkedjen az iskolai szünetek idejéhez,

valamint a hulladékközpont nyitvatartási és zárási idejéhez, illetve a teherautók élelmiszer-hulladék rakodási idejéhez. Más szóval nem akkor ettek, amikor a legéhesebbek voltak, hanem amikor úgy tűnt, hogy a legnagyobb esélyük van valami finomat találni.

A sirályok néha riasztóan nagy tömegben érkeznek Forrás: Biosphoto/Stephane Bouilland / Biosphoto/Stephane Bouilland

– mondta Dr. Anouk Spelled, az egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője a ZMEScience online tudományos portálnak.

A szakembereknek a diákok is izgatottan meséltek az őket ebédidőben rendszeresen meglátogató sirályokról, amelyek nagy számban bukkantak fel közvetlenül az iskola megkezdése előtt és az első szünetben is, amikor a diákok rendszerint tízóraiztak.

Pontosan tudták, hogy mikor és hol várakozzanak

A tanulmány azonban szolgált egy jó hírrel is: a sirályok valójában nem szívesen lopják el az ételt, inkább más, például a parkokban vagy az iskolákban könnyen elérhető ételek érdeklik őket.

– magyarázta Spelled. – Ennek az lehet az oka, hogy a korai órákban a földigiliszták és a rovarok nagyobb számban szolgálnak itt csemegeként.

Mindig a megfelelő helyen és időben várakoznak Forrás: Johann Snyman

A tudósok azt is megfigyelték, hogy az iskolák környékén csak hétköznap bukkantak fel nagy számban, a hétvégén szinte el is kerülték a környéket. Hasonló viselkedést figyeltek meg a hulladékközpontban is, ahol a sirályok munkanapokon rendszeresen, naponta akár 15 alkalommal is megjelentek, ám a hétvégi zárvatartás miatt csak igen ritkán.

Mindkét helyszínen megfigyelték a madarakat, ahogy a környező háztetőkön várakoztak az iskolai szünetek és a hulladék kirakása előtt: ez azt jelenti, hogy pontosan tudják, hogy hol és mikor érdemes strázsálni a biztos táplálék reményében.

A tudósok szerint ezek az eredmények alátámasztják a sirályok rugalmas viselkedését és kitűnő alkalmazkodóképességüket a városi élet mesterséges környezetéhez és időbeosztásához.