A tokaji aszúnak nemcsak a nedűje, de a hordója is világhírűvé vált

tokaji aszú
Tokaji aszús hordók sorakoznak a Patricius pincéjében
Vágólapra másolva!
Egy skót whiskylepárló rákapott a tokaji hordó ízére. Már az ötödik tokajis palackozást dobták piacra.
Vágólapra másolva!

A magyar borok között kétségkívül az egyik leghíresebb és legnépszerűbb a tokaji. Egy prémium italokkal foglalkozó magyar családi vállalkozás (WhiskyNet) már évek óta kombinálja a tokaji aszú egyedi, édeskés aromáit és a skót single malt whiskyt. Sokáig kutattak a megfelelő partnerek után. Erre a feladatra a legalkalmasabbnak az Arran skót lepárló tűnt, amely már nemzetközi szinten is letette névjegyét a whiskyvilágban.

A magyar cég ide küldött ki 2019 júliusában a Patricius Borászat együttműködésével gondosan kiválasztott 5 db 136 literes tokaji aszús hordót, amelyekbe aztán utóérlelés céljából egy több mint 10 éves single malt whiskyt töltöttek. 2020 őszére így született meg az Arran 12 éves Tokaji Cask Finish.

Tokaji aszús hordók sorakoznak a Patricius pincéjében Forrás: Patricius pince

A tokaji hordók édessége, mazsolás aromavilága kiváló gazdagságot és harmóniát kölcsönöz az Arran citrusos gyümölcsös, vaníliás whiskyjének. Nem véletlen, hogy ez már az ötödik alkalom, amikor a lepárló single maltját a tokaji aszú hordó dongái teszik egészen felejthetetlenné. Ebben a palackozásban is kellemesen játszanak az édes aromák a whisky gyümölcsös ízeivel.

Nemrég újabb itallal gazdagodott a tokaji hordós különlegességek sora. A francia rumgyártó Clément tokaji hordós érlelésű palackozása jelent meg Rhum Clément Rare Cask Tokaji Finish néven ugyancsak a WhiskyNet közreműködésével.

Az Arran tokajis whiskyje és a Clément tokajis rumja Forrás: WhiskyNet

Itt a martinique-i rum ugyanazon típusú és korú Patricius pincészetből származó Tokaji hordókba került, ugyanakkor, mint az Arran whiskyje. Míg a whisky a hűvösebb Skóciában, a rum, a forró Karib-térségben érlelődött, különleges aromát adva a hordókban tárolt nedűnek.

Így tehát Tokaj hírét újabban nemcsak az aszú, hanem a hordója is öregbíti világszerte.