A háziállataink bolhairtó szerei megjelentek a folyókban

folyó, kutya
A háziállat tulajdonosok egyre több bolhaölőt alkalmaznak
Vágólapra másolva!
Két friss tanulmány is bizonyítja, hogy a macskákon és kutyákon a bolhák elpusztítására használt, rendkívül mérgező szerek szennyezik a folyókat és a patakokat. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság területén végzett kísérletek alátámasztották, hogy a szennyezés közvetlenül érinti a vízi rovarokat, valamint a tőlük függő halakat és madarakat is.
Vágólapra másolva!

A vegyület mezőgazdasági használata már tilos

A tudósok több neurotoxikus, jellemzően állatorvosok által használt bolhaölőt találtak angliai és amerikai folyókban. Az édesvízi minták közel 99 százalékában mutatták ki a fipronilt, 66 százalékukban pedig az imidakloprid is jelen volt.

Ezeket a peszticideket a világ számos részén használják a háziállatok bolhaellenes kezelésében.

A népszerű bolhairtó szereknek számos jó tulajdonsága van, beleértve a gerinctelenekre gyakorolt magas toxicitást és a vízoldékonyságot, ám mindezek komoly szennyező anyaggá is teszik.

Meglepő szennyzettségi adatokat mutattak ki a kutatók Forrás: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bellinger_River_NSW_1.jpg

– mondta Rosemary Perkins, a Sussexi Egyetem kutatója a The Guardian-nak, amit a ZMEScience online tudományos portál idéz. – Az eredményeink rendkívül aggasztóak.

Annak ellenére, hogy a fipronil mezőgazdasági használata tilos,

a vegyületet továbbra is előszeretettel alkalmazzák bolha- és kullancsirtó szerek előállításánál.

A Science of Total Enviroment tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint csak Nagy-Britanniában, ahol körülbelül 10 millió kutya és 11 millió macska él, például 66 engedélyezett állatgyógyászati termék tartalmazza, beleértve a hatóanyaggal impregnált rákenhető oldatokat, helyi spray-ket és bolhairtó nyakörveket.

Krónikus toxicitási határértéket mutattak

Nem ez az első eset, hogy a kutatók riadót fújnak az ilyen típusú szennyezés kapcsán. A Buglife természetvédelmi csoport korábbi tanulmánya már figyelmeztetett a folyókban található rovarirtó szerek magas szintjére, ami a rovarok és a madarak számának hirtelen csökkenéséhez vezetett. Ezt szem előtt tartva Perkins és csapata úgy döntött, hogy

négyezer mintát vesznek húsz angliai folyóból.

Az átlagos koncentrációk ötször, illetve 38-szor magasabbak voltak, mint krónikus toxicitási határértékeik.

A háziállat tulajdonosok egyre több bolhaölőt alkalmaznak Forrás: Danny Lawson/PA

– magyarázta Dave Goulson, a tanulmány másik szerzője. – A probléma az, hogy ezek a vegyi anyagok még kisebb koncentrációban is nagyon veszélyesek, aminek jelentős hatása lesz a folyók rovaréletére.

Hasonló eredményeket találtak a Science Advances tudományos szaklapban közzétett tanulmányban az Egyesült Államokban a Colorado Állami Egyetem kutatói is, akik szerint ezek a vegyületek károsítják a teljes vízi ökoszisztémákat az egész országban, és ennek hatásai a teljes táplálékláncra kiterjedhetnek.

A rovarokra és madarakra is hatással lehet Forrás: dalous p./Dalous P.

– mutatott rá Janet Miller, az amerikai tanulmány vezető szerzője. – Amikor változásokat tapasztalhatunk, beleértve a megjelenési arány csökkenését vagy a késleltetett megjelenést, akkor ez aggodalomra ad okot.

A tudósok szerint a fipronil vegyületek sokkal kevésbé elterjedtek más régiókban, ami arra utal, hogy a rovarölő szer felhasználási szokásai országonként eltérőek.