95 százalékos védettséget nyújt egy új Covid-vakcina

vakcina
Vágólapra másolva!
Az egyesült államokbeli Moderna biotechnológiai kutatócég vakcinája az új vizsgálatok szerint hasonló hatékonyságú, mint a Pfizer és a Szputnyik V vakcina, írja a BBC News.
Vágólapra másolva!

Az mRNA-1273 vakcina 3. fázisú vizsgálataiba 30 000 pácienst vontak be az Egyesült Államokban. A résztvevők fele kapott igazi vakcinát két részletben, négy hét eltéréssel. A többieket hatóanyag nélküli injekcióval (placebóval) oltották be.

Az értékelést az első 95 beteg alapján végezték, akiknél megjelentek a Covid-19 tünetei. A vakcinát kapó betegek közül csupán öten betegedtek meg, a fennmaradó 90 beteg csak placebót kapott.

A Moderna vakcinája is csatlakozott az ígéretes Covid elleni oltóanyagokhoz Forrás: Thinkstock

A cég ennek alapján végzett számításai szerint a vakcina 94,5 százalékos védettséget nyújtott.

A tesztbe bevont alanyok közül 11-nél alakult ki súlyos Covid-fertőzés, de ezek mindegyike a hatástalan oltóanyagot kapó csoportba tartozott.

„Bámulatos az összesített hatékonyság... ez egy nagy nap" – lelkendezett Tal Zaks, a Moderna vezető orvosszakértője a BBC Newsnak adott interjúban.

Védettség, mellékhatások

Azt egyelőre még nem tudjuk, milyen tartós védettséget ad az új oltóanyag, mivel ennek megválaszolásához sokkal hosszabb ideig kell még követni az önkénteseket. A jelek arra utalnak, hogy ad némi védettséget a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idősebb korosztálynak, de több adatra van még szükség.

A friss kutatás szerint az időjárási tényezők csak mérsékelt szerepet játszanak a COVID-19 koronavírus terjedésében Forrás: AFP

A vakcina mellékhatásaival kapcsolatos vizsgálatok is folynak még. Egyelőre nem mutatkoztak súlyosabb mellékhatások, mint esetenkénti levertség, fejfájás és izomfájdalom, ami az immunválasz kiváltásának jele is lehet.

Hogyan viszonyul a többi vakcinához?

A Moderna és a Pfizer/BioNTech vakcinája is hasonló megközelítést alkalmaz: bejuttatják a vírus genetikai kódjának részletét a szervezetbe, hogy immunválaszt váltsanak ki. (A vakcina hatásmechanizmusáról bővebben az Így működik a koronavírus elleni vakcina, amelyből már decemberben érkezhet Magyarországra című cikkünkben olvashat.)

Az előzetes adatok is hasonló hatékonyságokról (kb. 90 százalék a Pfizer/BioNTech, 95 százalék a Moderna) számolnak be. Az Oroszországban fejlesztett Szputnyik V vakcina hatékonysága 92 százalék körüli a korai adatok szerint. A szakértők azonban hangsúlyozzák, hogy még az összes fejlesztett vakcina tesztelési szakaszban van, így ezek a számok módosulhatnak.

A Moderna vakcinájának azonban van egy nagy előnye a Pfizer/BioNTech vakcinájával szemben. Míg az utóbbi tárolásához rendkívül alacsony, mínusz 75 Celsius-fok körüli hőmérséklet kell, és a felhasználásig nagyjából 5 napig lehet közönséges hűtőszekrényben tárolni, addig a Moderna oltóanyagának akár hat hónapos tárolásához elég mínusz 20 Celsius-fok is, és felhasználás előtt akár egy hónapig is lehet normál hűtőszekrényben tartani.

Illusztráció Forrás: AFP

A Moderna a sikeres engedélyeztetés után 20 millió adagot kíván piacra dobni az Egyesült Államokban, és jövőre 1 milliárd adagot tervez értékesíteni világszerte.

Az új vakcina bejelentése tovább fokozza a reményt, hogy akár már idén, de legkésőbb jövő év elején mindenki számára lesz elérhető hatékony oltóanyag a világon.