Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Űrszemetet fog keresni egy új német radar

űrszemét
A Földet körölvevő űrszemét (számítógépes illusztráció)
Vágólapra másolva!
A Föld körül keringő űrszemetet megfigyelő radart avattak fel Koblenz mellett - közölte kedden a Német Űrközpont (DLR).
Vágólapra másolva!

A 44,5 millió euróból készült radar fejlesztése és építése öt évig tartott. A radar a Föld körül alacsony pályán - 200 és 2000 kilométer közti távolságban - keringő űrszemetet észleli és figyeli meg.

A műholdak működtetői a radartól kapott adatok segítségével lelassíthatják űreszközeiket, vagy megváltoztathatják repülési magasságukat, hogy elkerüljék az űrszeméttel való ütközést.

A Fraunhofer Intézet által kifejlesztett Német Kísérleti Űrmegfigyelő és Nyomkövető Radart (GESTRA) a német hadsereg egy bázisán helyezték el. A radarrendszer tervezése egyedülálló. Két külön konténerben elhelyezett adó- és vevőrendszerrel rendelkezik, amelyeket máshol is fel lehetne állítani. Az antenna 256 elektronikusan vezérelt adó- és vevőmodulból készült - írta a DLR közleménye.

Walther Pelzer, a DLR űrigazgatóság vezetője és igazgatósági tagja kiemelte, hogy a kísérleti radar döntő mértékben hozzájárulhat a földközeli pályán keringő műholdak biztonságához. Amint a GESTRA 2021 elején megkezdi működését, Németország nekiláthat saját katalógusának összeállításához, amelyben az adatok alapján összegyűjtik a földközeli pályán keringő objektumokat.

Az emberi tevékenység megnövekedése az űrben soha nem látott mértékű űrszemetet eredményez, a tönkrement műholdaktól kezdve a rakétadarabokig, amelyek mind potenciális ütközési források. A Nemzetközi Űrállomás például folyamatosan figyeli az űrszemetet, hogy elkerülje az ütközést.
Jelenleg több mint háromezer aktív műhold kering a Föld körül.

- mutatott rá Thomas Jarzombek, a német szövetségi parlament tagja, a német űrpolitika szövetségi kormányzati koordinátora. Szükség esetén a Földtől 400 kilométerre lévő Nemzetközi Űrállomást is figyelmeztethetik közeledő űrszemét jelentette veszélyre.

Az első, Németországban kifejlesztett űrmegfigyelő radar egyelőre tesztüzemmódban működik, véglegesen várhatóan 2021 első negyedében helyezik üzembe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről