Ismét kitörhet Izland legaktívabb vulkánja

Grímsvötn-vulkán
A Grímsvötn-vulkán legutóbb 2011-ben tört ki
Vágólapra másolva!
Izland legaktívabb vulkánja, a Grímsvötn ismét közel lehet a kitöréshez a szakértők szerint, akik azt állítják, hogy olyan jelet vettek észre, amelyekből erre következtettek. A vulkán az elmúlt 800 évben már 65 alkalommal tört ki; ezek közül az utolsó 2011-ben történt, amikor a Grímsvötn mintegy húsz kilométeres hamuréteget juttatott a légkörbe, amely miatt mintegy 900 repülőjáratot kellett törölni.
Vágólapra másolva!

Grímsvötn-vulkánt vastag jégtakaró borítja

Sűrűsödtek a földmozgások Izlandon, ami miatt a helyi hatóságok az úgynevezett repülési színkódot zöldről sárgára változtatták, figyelmeztetve a veszélyre. A tudósok egyértelmű szeizmikus aktivitást regisztráltak a Grímsvötn-vulkán közelében, ami azt jelzi, hogy a magmaképződés erősödik a vulkán belsejében.

A Grímsvötn-vulkán legutóbb 2011-ben tört ki Forrás: Pinterest

– mutatott rá az Izlandi Met Office (IMO) az aktuális jelentésében.

Bár egy kitörés aligha jelent közvetlen veszélyt bárkire a vulkán távoli elhelyezkedése miatt, de többek között súlyos helyi áradásokat okozhat. A Grímsvötn-t ugyanis vastag jégtakaró borítja, így a vulkán hőhulláma hatalmas mennyiségű olvadékvizet hozhat létre.

– mondta Dave McGarvie, az Egyesült Királyság vulkánszakértője a The Conversation tudományos online portálnak. – Ennek a gerincnek a tövében, a jég alatt következett be a legutóbbi kitörés.

2011. május 21: a Grímsvötn-vulkán füstfelhője Forrás: STR/Getty Images

Hozzátette, hogy bár a jég olvadása áradást okozhat, de védettséget is kínál, mivel elnyeli a robbanás erejének egy részét.

Ennek ellenére egy lehetséges kitörés híre igen rossz hírnek számít a légi közlekedési ágazat számára,

amely az új koronavírus világjárvány közepette próbál meg helyreállni és létezni.

A kitörést nem tudják napra pontosan meghatározni

A Grímsvötn Izland legaktívabb vulkánja, amely az elmúlt 800 évben mintegy 65 alkalommal tört ki. A becslések szerint ez az esemény öt-tíz évente ismétlődik meg, ám a legutóbbi kitörése óta már eltelt kilenc év, ami miatt a tudósok úgy gondolják, hogy ez bármikor bekövetkezhet.

Most azt látják, hogy a földmozgások már sűrűsödnek, és a vulkán belsejében lévő magma is elkezdett felmelegedni,

ami a vulkánt körülvevő jég meglehetősen gyors olvadásához vezet. Mindkét jelre már felfigyeltek az elmúlt hónapokban.

Látkép az Eyjafjallajökull vulkán vulkáni hamujáról és porfelhőjéről Forrás: NASA

– magyarázta McGravie. – És ha ezeket a méréseket megismételjük minden alkalommal, akkor egyre biztosabbak és biztosabbak lehetünk a közeljövő kitöréseinek valószínűsítésében. Ritkán tudjuk azonban ezt napra pontosan meghatározni.

Mint ismert, Izland számos vulkánnak ad otthont, és miközben a Grímsvötn a legaktívabb, addig mások is komoly károkat okozhatnak.

Az Eyjafjallajökull 2010-es kitörése például súlyos káosszal járt a légi közlekedésben: áprilisban és májusban mintegy 100 ezer repülőjáratot kellett törölni.