Elsőként ültettek be átprogramozott őssejtekből származó látósejteket

szem, eye
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A világon elsőként ültettek be indukált pluripotens őssejtekből (iPS) származó látósejteket pigmentáris retinadegenerációban szenvedő páciens szemébe egy japán kórházban. Kobe város szemklinikáján végezték egy klinikai vizsgálat részeként a beavatkozást. A páciens olyan betegségben szenved, amely látásproblémákat okoz különösen szürkületben a retinában lévő fotoreceptorok fokozatos elvesztése miatt.
Vágólapra másolva!

Csak Japánban mintegy 30 ezren élnek a betegséggel, amelyre nincs ismert gyógymód. Mivel úgy vélik, a pigmentáris retinadegenerációt génmutáció okozza, a japán kutatócsoport a látósejtek létrehozásához egy egészséges donor vérsejtjeit használta, nem a páciensét.

A sejteket különböző anyagok használatával háromdimenziós retinaszövetté tenyésztették, majd fotoreceptoros sejteket tartalmazó lappá formálva beültették a páciens retinájába.

Először ültettek be iPS-sejtekből származó látósejteket retinadegenerációban szenvedő páciens szemébe Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Egy éven át fogják megfigyelni, hogy teste nem löki-e ki a beültetett sejteket. Azt is vizsgálják, hogy az új sejtek a test korábbi sejtjeivel részt vesznek-e a látásban, annak kommunikációjában és közvetítenek-e információt az agyba.

A kutatócsoport tervei szerint egy második páciensen is elvégzik a beavatkozást.

Az iPS-sejteket Jamanaka Sinja, a Kiotói Egyetem kutatója fedezte fel, munkájáért 2012-ben megkapta a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat. Ezek a sejtek a test bármely típusú szövetévé képesek átalakulni.

(MTI/Kyodo)