El tudja képzelni, hogy egy perc alatt átolvasson egy könyvet?

könyv szkenner
A BFS-Auto technológia egy perc alatt digitalizál egy könyvet
Vágólapra másolva!
Ha valaha is vállalkozott arra, hogy lemásoljon egy könyvet, akkor pontosan tudja, hogy ez milyen nehéz feladat. Egyrészt a feladat teljesítése rengeteg időbe telik, másrészt nagyon könnyű elrontani, miközben fennáll az összezavarodás lehetősége. Ám most egy Japánban kifejlesztett új eszköz megoldja ezeket a problémákat, ami percenként akár 250 oldalt is képes beolvasni.
Vágólapra másolva!

A Tokiói Egyetem Ishikawa Oku laboratóriumában kifejlesztett új eszköz, az úgynevezett BFS-Auto egy-két perc alatt képes egy teljes könyv beolvasására. A technológia ekkora sebességgel képes akár egy héten belül rögzíteni tudja egy kisebb könyvtár valamennyi dokumentumának tartalmát.

Az eszköz kezelőjének csupán annyit a dolga, hogy belehelyezi a könyveket ebbe a speciális szkennerbe, majd végignézi, ahogy a robot mindent elintéz helyette.

A BFS-Auto így figyelemre méltó könnyedséggel és nagy sebességgel képes elvégezni egy nagy felbontású könyv digitalizálását.

A BFS-Auto technológia egy perc alatt digitalizál egy könyvet Forrás: University of Tokyo’s Ishikawa Oku Laboratory

– mutatott rá a ZME Science online tudományos portál.

A készülék három szakaszban működik: először is, van egy automatizált, nagy sebességű oldalfordító rendszer, amely teljesíti az elvárásokat. Ezután valós időben elvégzi a megfordított oldalak háromdimenziós beolvasását, majd végül

ezeket a képeket szkennelhető és értelmezhető dokumentumokká alakítja.

A rendszer rendelkezik az elmosódott vagy torzított képek helyreállítására szolgáló technológiával is, ami gyakran előfordul a hullámos vagy megvetemedett oldalaknál. A 400 pixel/hüvelyk felbontás szintén biztosítja a könnyen olvashatóságot.

A BFS-Auto technológiai készültségének állapota azonban egyelőre még bizonytalan.

Egy ilyen eszköz azonban létfontosságú lenne a tudományos világban, amely támogatja többek között az oktatási, a kutatási és a tanulási tevékenységeket is.

Általa könnyebbé válhat továbbá a digitális tartalomszolgáltatások fejlesztése, a tudományos eredmények terjesztésének és népszerűsítésének támogatása, valamint az úgynevezett Open Science elveinek népszerűsítése, illetve az Open Access publikálás támogatása.