A halott Lincolnról készült fotó hitelességének nyomába eredtek

Abraham Lincoln
Éjjel fél 11-kor megkezdődött a virrasztás felette, és másnap reggel, 1865. április 15-én fél nyolckor az elnök belehalt sebesülésébe
Vágólapra másolva!
Dokumentumfilm készült a halott Lincolnt ábrázoló kép hitelességének igazolásáról. A kutatók interdiszciplináris módszerekkel azt próbálják meg bebizonyítani, hogy hiteles a halott elnököt ábrázoló ambrotípia, a direktpozitív képalkotási eljárással készült fénykép.
Vágólapra másolva!

A vállalkozást a szent grál megtalálásához hasonlították

Különleges vállalkozásba fogott a Discovery ismeretterjesztő csatorna, aki be szeretné bizonyítani, hogy hiteles a halott Lincoln elnököt ábrázoló ambrotípia, amely a valóság képét azonnal, negatív közbeiktatása nélkül, pozitív képként adja vissza.

Az említett ambrotípiát egy illinoisi széfben őrzik. A kép állítólagos tulajdonosa pedig bíróságon próbálja elérni, hogy a dokumentumfilmet a csatorna ne mutathassa be.

1863. január 1-jén lépett életbe Abraham Lincoln amerikai elnök rabszolgákat felszabadító Előzetes Emancipációs Kiáltványa Forrás: commons.wikimedia.org

– mondta el Whitny Braun kaliforniai nyomozó, aki Az elveszett Lincoln (The Lost Lincoln) című dokumentumfilmben a fotó hitelességét igyekszik alátámasztani.

Braun kétéves nyomozása után 99 százalékos bizonyossággal állatja, hogy a fotó eredeti. Ám Harold Holzer, a The Lincoln Image: Abraham Lincoln and the Popular Print című 1984-ben megjelent könyv szerzője szerint viszont

a kép nem Lincolnt ábrázolja, és az egész hercehurcát csak újabb hisztériának tartja.

Braun két éve kezdett el foglalkozni a képpel, mikor annak állítólagos tulajdonosa, Jerald Spolar illinoisi fogorvos felhívta. Először nem is hitte el a történetet, a képen látható férfi arca keskenyebb és simább volt, mint a sok millió amerikai fejében élő imázs.

Üvegnegatívot használtak sötét háttérrel

A történet szerint a képet Henry Ulke, egy fotográfus készítette az elnök elleni merénylet után. Ulke a washingtoni Ford Színházzal szemben lakott, abban a panzióban, ahova a meglőtt elnököt átvitték. Lincoln másnap kora hajnalban ott hunyt el, és

Ulke a helyszínen, titokban készítette róla a képet, mielőtt a Fehér Házba szállították volna a testét.

Abraham Lincolnt tartják minden idők legjobb amerikai elnökének Forrás: National Constitution Center

A kép egy ambrotípia, olyan eljárással készült, amelyhez üvegnegatívot használnak sötét háttérrel. Egyes szakértők már a technika miatt is megkérdőjelezik a kép hitelességét, mert az 1860-as évek közepén már kiment a divatból ez az eljárás.

A kép létezését állítólag azért kellett titokban tartani, mert Lincoln hadügyminisztere, Edwin Stanton határozottan ellenezte, hogy a halott elnököt lefotózzák.

1865. április 14. – Merénylet Abraham Lincoln ellen

Abraham Lincoln, az Amerikai Egyesült Államok tizenhatodik elnöke volt az első amerikai elnök, akit hivatali ideje alatt öltek meg. Elnöksége idejére esett a 13. alkotmánykiegészítés és az 1863-as emancipációs kiáltvány. A polgárháborúban Északot győzelemre vezette és törvényileg eltörölte a rabszolgaságot.

A merényletet 1865. április 14-én este 10 és 11 óra hajtotta végre John Wilkes Booth Washingtonban, a Ford Színházban. A fejbe lőtt politikus másnap reggel belehalt sérülésébe.

Mint később kiderült, Booth nem csupán Lincoln életét akarta kioltani, hanem két társával, Lewis T. Powell-lel és George A. Atzerodttal Andrew Johnson alelnök és William H. Seward külügyminiszter meggyilkolását is tervezte. A kor egyik legelismertebb amerikai színészeként ismert férfi ugyanis úgy vélte, az Unió három legjelentősebb politikusának halála után Észak anarchiába süllyed majd, ami a Konföderáció számára esélyt jelentett volna a háború újrakezdéséhez. A merénylet azonban nem tudta megakadályozni a polgárháború befejezését és a Konföderáció bukását.

Mint Holzer elmondta, éppen ezért csupán egyetlen homályos fotó maradt fenn, amelyen távolról látható a koporsóban fekvő, felravatalozott elnök a New York-i városházán.

Az ambrotípiát Lincoln anyjának, Nancy Hanksnek az örökösei őrizték meg, s az egyik leszármazott, Margaret Hanks halála előtt más műtárgyakkal együtt 1986-ban eladta az árveréseket szervező Larry Davisnek. A képre ragasztott postit szerint "Cousin Abe" látható rajta.

Számos kutatóval konzultáltak

Davis azt állítja, hogy volt felesége ellopta tőle a képet és eladta Spolarnak. A fogorvos azonban tagadja, hogy lopott tulajdont vett volna, és éveket szánt rá, hogy bizonyítsa a kép hitelességét.

Braun aprólékos munkával igyekezett felderíteni minden részletet, ami igazolhatja a fénykép eredetiségét.

Arcfelismerő szakemberekkel konzultált, orvosszakértőket, ballisztikusokat hallgatott meg, beszélt Lincoln-kutatókkal és Ulke leszármazottaival is.

1975-ös sajtófotó Abraham Lincoln elleni merényletről Forrás: Historic Images

– idézte fel Braun, akit a szakértők azonban meggyőzték arról, hogy a kép hiteles lehet.

Az is kiderült, hogy Ulke post mortem-fotók készítésére specializálódott, különösen olyanokra, amelyek a holtat nyitott szemmel ábrázolta.

Ha eredeti, akkor az ára is csillagászati értékű

Braun és a dokumentumfilm producere, Archie Gips azért tartotta fontosnak a produkció elkészítését, mert szerintük

a történelem egy fontos részletéről számol be, ami egészen hihetetlen.

Bár - mint mondják - a kép a halott elnököt ábrázolja, mégsem okoz megrökönyödést.

– magyarázta Gips. – Ehelyett inkább kísértetiesnek tűnik. De semmiképpen sem sokkoló vagy hátborzongató.

Éjjel fél 11-kor megkezdődött a virrasztás felette, és másnap reggel, 1865. április 15-én fél nyolckor az elnök belehalt sebesülésébe Forrás: Fotosearch/Getty Images

Holzer egyik kifogása, hogy miután Lincolnt átvitték a panzióba, levetkőztették, hogy megvizsgálják, nincs-e rajta más sérülés is. Az ambrotípián viszont Lincoln inget visel.

– érvelt Holzer. – Egyszerűen nem tudom komolyan venni; nem stimmel a dolog.

Ha a fotó valóban eredeti, csillagászati ára lehet:

2011-ben Billy the Kid, a híres vadnyugati pisztolyhős egyetlen megmaradt fotójáért a milliárdos William Koch 2,3 millió dollárt fizetett ki.

Braun szerint a Lincoln-képnek egy múzeumban lenne a helye, mivel az az amerikai embereket illeti meg.

(MTI/AP, Origó)