Génszerkesztésért járt az idei kémiai Nobel-díj

DNS-károsodás DNA damage, DNA clone genes molecular molecule BIOLOGY medical research analysis genetic helix structure concept 3d ILLUSTRATION mutation code future biomechanical artificial evolution biotechnology manipulation heredity CANCER syndrome
Vágólapra másolva!
A CRISPR-Cas9 néven ismertté vált génszerkesztési technikát kifejlesztő kutatók, a francia Emmanuelle Charpentier és az amerikai Jennifer Doudna kapta 2020-ban a kémiai Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.
Vágólapra másolva!

A génszerkesztés korábban időigényes, nehézkes, sőt, olykor lehetetlen vállalkozásnak számított. Ezt változtatta meg a CRISPR-Cas9 génszerkesztő ollóként ismertté vált technika, ami alaposan lerövidítette és leegyszerűsítette az eljárást.

A módszer felfedezése váratlan volt, Charpentier az emberre veszélyes Streptococcus pyogenes baktérium tanulmányozása közben akadt rá egy ismeretlen molekulára, a tracrRNS-re.

Mint kiderült, a tracrRNS a mikroba immunrendszereként működik, és a DNS felhasításával semlegesíti az egysejtűt támadó vírusokat.

Az eredményt egy 2011-es szakcikkben hozták nyilvánosságra először, ugyanebben az évben Charpentier felvette a kapcsolatot Jennifer Doudna biokémikussal.

A két kutató a baktérium genetikai ollójának mesterséges újraalkotása mellett leegyszerűsítette annak molekuláris komponenseit is, hogy könnyebben használható legyen a gyakorlatban.

Végül úgy programozták a genetikai ollót, hogy ne csak vírusoknál működjön, hanem meghatározott helyeken gyakorlatilag bármilyen DNS-t el lehessen vágni vele.

Emmanuelle Charpentier francia mikrobiológus (b) és Jennifer A. Doudna amerikai biokémikus portréi a kivetítőn Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Henrik Montgomery

A 2012-ben kifejlesztett CRISPR-Cas9 nemcsak az alap-, hanem az alkalmazott tudományok területén is forradalmat indított el; a módszerrel többek között haszonnövények ellenállóságát tudták növelni. Jelenleg újfajta rákellenes terápiákban tervezik bevetni a fejlesztést, és nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy a jövőben a genetikai olló segítségével a gyógyíthatatlan betegségektől is megszabadulhat az emberiség.

A kitüntetettek 10 millió svéd koronán (342,2 millió forintos összegen) osztoznak.