Büntetés gyanánt egyszerűen levágták ennek a tinédzsernek az orrát

koponya, csonkítás
A 15-18 éves tinédzser megtisztított koponyája, akinek az arcát megcsonkították
Vágólapra másolva!
Körülbelül 1100 évvel ezelőtt, a kora középkori Angliában egy tizenéves lányt elérte a szörnyű vég: az orrát és az ajkát egy éles eszközzel levágták. Az University College London Régészeti Intézet kutatói a koponyáját most új elemzésnek vetették alá, ami szerint valószínűleg még meg is skalpolták.
Vágólapra másolva!

Az arccsonkítás kegyetlen formájával bünthették

A tudósok nem tudhatják, hogy vajon miért csonkították meg ilyen brutális módon ennek a fiatal nőnek arcát, de arra tippelnek, hogy valamilyen bűncselekményt követett el, amiért ezzel sújtották.

A sérülései ugyanis összhangban vannak a női elkövetők számára kiszabott büntetéssel, amelyeket ebben a korban alkalmaztak.

Ha ez így van, akkor ő az első, nyilvántartásba vett személy az angolszász angliai időkből, akit az arccsonkítás kegyetlen formájával büntettek.

A 15-18 éves tinédzser megtisztított koponyája, akinek az arcát megcsonkították Forrás: g. cole copyright antiquity publications ltd.

– mondta Garrard Cole, az University College London Régészeti Intézetének tudományos munkatársa a LiveScience online tudományos portálnak.

A koponyát eredetileg az 1960-as években fedezték fel, ami egy házépítés előtt végzett ásatások során került elő az angliai Hampshire déli megyében, Oakridge faluban. A szakemberek akkor azonban nem elemezték ilyen részletességgel a koponyát.

Egy tizenéves kívülálló idegen lehetett

A koponya akkor a Hampshire kulturális közgyűjteményben kapott helyet, ám a gyűjtemény ellenőrzése során újra felfedezték. Ekkor döntött úgy Cole, hogy kollégáival együtt tanulmányozza a még mindig földdel borított maradványt.

Az anatómiai elemzés szerint a koponya egy 15-18 éves gyermeké lehetett és a DNS vizsgálatok feltárták azt is, hogy egy nőről van szó.

A szénizotópos kormeghatározás alapján valamikor időszámításunk szerint 776 és 899 között élt, de a fogaiból származó elemek különböző izotópjainak elemzése arra mutat, hogy nem Közép- és Kelet-Anglia déli részén született vagy nevelkedett.

Közeli nézet a tinédzser koponyáján talált traumákról Forrás: g. cole copyright antiquity publications ltd.

– magyarázta Garrard Cole.

A csapat felmérte a koponya sérüléseit is: az orr és a száj körüli nyomok igen súlyosnak tűntek, amiből arra következtettek, hogy legalább két vágással lemetszették az orrát, amivel komolyan felsértették az orr és a felső elülső fogak közötti csontot is.

– mutatott rá a szakember. – Az angolszász időkben ez valószínűleg egy vaskés lehetett.

A kutatók ezek mellett észrevettek egy sekély vágást is a tinédzser homlokán, ami talán egy skalpolás bizonyítéka.

Ahogy arra rámutattak, a tinédzser nagy valószínűséggel nem élte túl ezt a traumatikus eseményt, mivel a sebek szélei nem mutatják a gyógyulás jeleit.

Eredményeiket az Antiquity tudományos szaklapban publikálták.