Így változtathatják meg a mikroműanyagok a halak viselkedését

korallzátony
Az Akabai-öböl koralljai nem sznvednek a hőméréklet emelkedéstől, sem az óceán savasodásától. náluk nem jelentkezik a korallfehéredés.
Vágólapra másolva!
A mikroműanyagot fogyasztó halak az átlagosnál nagyobb kockázatot vállalnak, ami miatt fiatalabban el is pusztulhatnak. Egy most publikált tanulmány megállapította, hogy a mikroműanyagok megváltoztathatják a halak viselkedését, így azok az egyedek, amelyek lenyelik a szennyező anyagokat, valószínűleg merészebbek, aktívabbak, és vakmerőbben kiúsznak a kockázatos területekre, ahol a tömeges pusztulás várhat rájuk.
Vágólapra másolva!

Szívesen elfogyasztják a mikroműanyagokat

Ahogy a korallzátonyok pusztulnak, a fiatalabb halak egyre gyakrabban esnek kétségbe: táplálékot és menedéket keresve új területeket fedeznek fel, miközben olyan vizekbe merészkednek, ahol nagyobb valószínűséggel ragadják el őket a ragadozók.

Az ausztrál James Cook Egyetem, valamint más neves intézmények, köztük a Cambridge Egyetem által készített, közös tanulmány során a tengeri ökológusok fiatal farokfoltos korallsügéreket (Pomacentrus amboinensis) vizsgáltak, amelyeket több tartályban helyeztek el.

A mikroműanyagok nem csak a belőlük kioldódó adalékanyagok miatt veszélyesek, hanem mert képesek megkötni a vízben lévőszerves szennyezőket, így azok koncentráltabban jutnak az élőlények szervezetébe. Forrás: Flickr

A szakemberek sós garnélarákkal etették őket, de emellett finom mikroműanyagot is hozzáadtak a tartályok egy részéhez annak érdekében, hogy szimulálják a halak étrendi választásait a természetes környezetben.

Kicsit meglepődtek, mert a halak szívesen elfogyasztották ezt is. Négy nap után az érintett egyedeket megjelölték, majd visszaengedték őket az eredeti élőhelyükre, az ausztrál Nagy-korallzátony északi részére, ahol pusztulnak a korallok.

A Proceedings of the Royal Society B szaklapban közzétett tanulmány megállapította, hogy azok a halcsoportok, amelyek mikroműanyagot ettek, aktívabb, merészebb és kockázatosabb viselkedést mutattak később. A szabadon engedésüktől számítva ezért 72 órán belül a ragadozók prédájává váltak.

Hajlandóak nagyot kockáztatni

A tudósok a viselkedésváltozást és a túlélési esélyeik csökkenésének utóhatását azzal magyarázták, hogy miután a halak elfogyasztották a mikroműanyagokat, akkor teltségérzetük keletkezhetett, pedig mégsem jutottak hozzá a számukra szükséges tápanyagokhoz.

A mikroműanyagot fogyasztó halak vakmerőbbé váltak Forrás: https://www.theguardian.com/science/2020/jul/21/heat-resistant-corals-offer-hope-as-climate-crisis-warms-up-oceans#img-1

– mondta Mark McCormick professzor, a tanulmány vezető szerzője a TheGuardian online portálnak. – Olyanok, mint azok az emberek, akik ha nagyon éhesek, akkor nem gondolkodnak, átfutnak az úton és szembe mennek a biztonságos közlekedéssel.

Hozzátette: az éhes halak esetében ez azt jelenti, hogy hajlandóak nagyot kockáztatni, ami pedig azzal jár, hogy a menedékül szolgáló helyektől távolabb merészkednek táplálékért, ahol a ragadozók könnyebben elkaphatják őket. McCormick elmondta, hogy az ausztrál vizek mikroműanyag hulladékának nagy része a gyorséttermekből, illetve műanyag palackokból származik, amelyek a tengerbe kerülnek, majd „millió darabokra" bomlanak.

Műanyag hulladékkal teli a Kókusz-szigetek tengerpartja. A kutatók 414 millió műanyag darabot találtak a korallzátonyon. Forrás: https://www.livescience.com/65520-plastic-pollution-cocos-islands.html

A mikroműanyag így az egész táplálékláncban következményekkel járhat.

A tudósok ezúttal leginkább a fiatal állatokat vizsgálták, amelyek még inkább kiszolgáltatottak a nagyobb halaknak és „még meg kell tanulniuk, hogy melyik a ragadozó és melyik elől kell gyorsan elmenekülni."

Louise Tosetto, a sydney-i Macquarie Egyetem tengeri ökológusa szerint

a hamis jóllakottság érzése komolyan megváltoztathatja a halak személyiségét, és bár a most publikált tanulmány ezt nem vizsgálta, de egyes mikroműanyagok olyan vegyi anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek szintén befolyásolhatják a viselkedésüket.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a vízbe kerülő gyógyszerek és hormonok is eltorzíthatják a halak személyiségét.