Az őrült tudós, aki naplóban örökítette meg a saját halálát

Boomslang, 'Tree Snake' (Dispholidus typus), Hoedspruit, Greater Kruger, South Africa. travel destination photography HORIZONTAL colour image day outdoors hoedspruit greater kruger south africa AFRICA boomslang tree snake dispholidus typus animal themes w
Boomslang (Dispholidus typus)
Vágólapra másolva!
A horrorfilmekben gyakran megjelenik az őrült tudós figurája, elég csak Frankenstein doktorra gondolni. A valóságban azért elég ritka, hogy valaki a saját életét is kockára tegye a téves meggyőződése miatt. E ritka tudósok egyike volt Karl P. Schmidt, az amerikai természettudományi múzeum és a chicagói Field múzeum herpetológusa.
Vágólapra másolva!

Schmidt kiváló hüllőszakértő volt, ezért időnként neki küldték el a kollégák azokat a csúszómászó állatokat, amelyeket nem tudtak meghatározni.

1957. szeptember 25-én a Lincoln parki állatkert egy érdekes kígyót küldött dr. Schmidtnek, hogy mondjon róla szakvéleményt. Schmidt az állatot boomslangként (Dispholidus typus) azonosította. A boomslang egy Afrikában élő, rendkívül erős mérgű kígyó.

Miközben az állatot vizsgálta, Schmidt nem volt elég óvatos, és a boomslang megmarta a kezét. A helyett azonban, hogy kórházba ment volna, a tudós hazament. Nem gondolta, hogy a boomslang marása végzetes lehet. Ráadásul tisztában volt azzal, hogy boomslang elleni ellenmérget csak Afrikában tartanak.

Boomslang (Dispholidus typus) Forrás: robertharding via AFP/Alan Hewitt/Alan Hewitt

A fő (és legőrültebb) indoka azonban annak, hogy nem fordult orvoshoz az volt, hogy Schmidt fel akarta jegyezni a tüneteit a naplójába.

Miután hazatért, Schmidt a legkisebb dolgot is feljegyezte, ami a testével történt.

Leírta, hogy először kirázta a hideg, majd magas láza lett. Feljegyezte, hogy az ínye vérezni kezdett, majd véres lett a vizelete és kihányta a vacsorára evett tejes pirítóst.

Schmidt 15 órán át folytatta a naplóírást, mielőtt eszméletlenül összeesett volna a padlón. A halála végül légzésbénulás miatt állt be szeptember 26-án. A boncolást végző orvosok bevérzéseket találtak a tüdejében, a veséjében, a szívében és az agyában.

Balszerencséjére tehát Schmidt a halálával épp az ellenkezőjét bizonyította be annak, amit gondolt. A boomslang nem hogy nem életveszélyes, hanem éppen ellenkezőleg, a világ egyik leghalálosabb mérgű kígyója.