Olyan, mintha soha nem érne véget ez a víz alatti barlang

Hranice Abyss
A Hranice Abyss felfedezése még sok titkot tartogat
Vágólapra másolva!
A közelmúltban egy távvezérelt jármű ereszkedett le a csehországi Hranice Abyss édesvízi barlangrendszerébe, aztán a rendelkezésre álló kábel hirtelen elfogyott. Most a felszínről végzett, új becslések azt mutatják, hogy az eddigieknél kétszer több vezetékre lenne szükség ahhoz, hogy elérjük a víz alatti barlang alját.
Vágólapra másolva!

Mérsékelt vizet tartalmaznak

A tudósok nagyjából eddig körülbelül egy kilométer mélyre jutottak a Hranice Abyss árokszerű barlangjainak figyelemre méltó rendszerében. A kapott eredményeik számos típusú, geofizikai adatokon alapulnak, beleértve a gravimetriás méréseket, valamint a Föld felszínén az elektromos vezetőképesség és a természetes geomágneses mezők ellenőrzését.

Ez együtt árulhatja el a kutatók számára az alatta fekvő sziklák, ásványok, barlangok és völgyek általános helyét.

És beismerik, hogy bár talán nem ez a legtökéletesebb térképészeti eszköz, mégis azt mutatja, hogy a Hranice Abyss sokkal mélyebbre nyúlik, mint azt korábban gondolták volna.

A Hranice Abyss felfedezése még sok titkot tartogat Forrás: Pinterest

– írták a szakemberek a Journal of Geophysical Research: Earth Surface tudományos szaklapban.

Kutatások korábban kimutatták, hogy ezek közül a barlangok közül számos mérsékelt (16-24 °C) vizet tartalmaz, amelynek elemei mély forrásból származnak. A Hranice Abyssben található termálvíz például csak 5–10 százalékos, úgynevezett „modern vizet" tartalmaz.

Újra kell gondolni a barlangok történetét

A most publikált kutatás szerzői bizonyítékot találtak az oldható kőzetből készült földalatti építmények nagyméretű hálózatára is, amelyet a geológusok karsztrendszerként ismernek. Ahogy arra rámutattak, a Hranice Abysshoz hasonló, földalatti barlangok egy része édesvízzel, más része üledékkel van tele, amit valószínűleg a fentről lefelé irányuló erózió hozott létre.

A miocén földtörténeti korszak közepén a víz valószínűleg a hegyekből jutott egy medencébe, amely az erózió révén fokozatosan vájta ki a mészkő barlangjait.

A Hranice Abysshoz kapcsolódó vízelvezető rendszer legalábbis ezt az elméletet támasztja alá.

A Hranice Abyssben található termálvíz például csak 5–10 százalékos, úgynevezett „modern vizet” tartalmaz Forrás: Pinterest

– mutattak rá a tanulmány szerzői.

Hozzátették: ha ez az eredettörténet helytálló, akkor újra kell gondolniuk más mély, vízzel elárasztott barlangok történetét Olaszországban, Dél-Afrikában és Brazíliában is, amelyek az eddigi feltételezések szerint „alulról" jöttek létre.