A Sakál fekete napja

Carlos
Párizsi utcakép Carlos egyik terrorakciója után
Vágólapra másolva!
1994. augusztus 14-én a francia titkosszolgálat ügynökei több évig tartó operatív munka és fedett megfigyelés után sikeresen rajtaütöttek a 20. század egyik leghírhedtebb terroristáján, a szudáni főváros, Kartúm egyik villájában műtét után lábadozó Carloson. A nyugati világban Sakál néven is ismert, világszerte keresett bűnözőt elfogása után Franciaországba szállították, ahol 1997-ben többrendbeli gyilkosság és terrorcselekmény miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. A radikális marxistából később szélsőséges iszlamistává lett és most 71 éves Carlos jelenleg is a franciaországi Clairvaux fegyházában raboskodik, szigorú őrizet alatt.
Vágólapra másolva!

Lenin nevét kapta a 20. század leghírhedtebb terroristája

A 20. század egyik leghírhedtebb terroristája, Carlos, aki később csak „profi forradalmárként" reklámozta önmagát, egy dúsgazdag, ámde radikális marxista nézeteket valló venezuelai ügyvéd fiaként látta meg a napvilágot, 1949. október 19-én.

A vagyonos családfő, José Altagracia Ramírez Navas a szovjet bolsevizmus elkötelezett csodálójának számított,

aki az 1917-es oroszországi forradalom atyja, Lenin iránt érzett tiszteletéből az Iljics keresztnevet adta fiának.

Az októberi bolsevik forradalom vezetője, Lenin volt az ifjú Sánchez apjának példaképe Forrás: Ria/Novosti Archive

Az ifjú Iljics Ramírez Sánchez-re igen nagy hatást gyakoroltak apja marxista nézetei, aminek hatására már tízéves korában belépett a Venezuelai Kommunista Párt ifjúsági szervezetébe.

Fidel Castro, a kubai forradalom vezetője. Carlos már fiatalon részt vett a kubai titkosszolgálat által szervezett titkos kiképzésen Forrás: Wikimedia Commons

Dúsgazdag apjának köszönhetően elitiskolákban végezte tanulmányait, egy nyarat pedig titokban a kommunista Kuba titkosszolgálatának gerillakiképző táborában töltött. Szülei válása után az anyjával maradt, akivel 1968-ban a venezuelai fővárosból Londonba költözött.

Carlos fiatalkori fotója Forrás: Picture Alliance/AP Photo

Noha az apja azt szerette volna elérni, hogy az ifjú Sánchez a patinás párizsi Sorbonne-on folytassa felsőfokú tanulmányait, a marxista szellemben nevelkedett és radikális gondolkodású fiú számára

a kommunizmus fővárosa, Moszkva sokkal szimpatikusabbnak számított,

mint a „burzsoá és dekadens" Párizs, ezért a moszkvai Patrice Lumumba Egyetemre iratkozott be.

Brezsnyev pártfőtitkárként konzervatív fordulatot hajtott végre a szovjet politikában. Carlos a brezsnyevi restauráció idején érkezett Moszkvába Forrás: AFP

A Lumumba Egyetem a szovjet titkosszolgálat, a KGB egyik kedvenc vadászterületének számított

ezekben az időkben. Számos, itt tanuló külföldi kommunista szimpatizáns diákot szerveztek be, Carlos pedig szintén ekkor, a moszkvai évei alatt építette ki kapcsolatait a szovjet elhárítással.

Profi terroristává képezik ki a Fatah titkos táborában

Az 1964-ben létrehozott Palesztin Felszabadítási Szervezet radikális szárnya, a Fatah, amely Izrael állam megsemmisítését hirdette, az 1960-as 70-es években világszerte számos véres terrorcselekményt hajtott végre.

Izraeli páncélozott alegység előrenyomul a Sínai-félszigeten, az 1967-es arab-izraeli háború idején Forrás: ASSOCIATED PRESS/AP2007/Anonymous

A hidegháborús szembeállás logikáját követve Moszkva, valamint a Kreml befolyása alatt álló kelet-európai szocialista országok az „anticionista és antiimperialista" felszabadító mozgalmakat támogatták, nemcsak politikailag, hanem titkos fegyverszállításokkal, katonai és titkosszolgálati tanácsadókkal, valamint jelentős pénzügyi segítséggel is.

Jasszer Arafat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet egykori elnöke Forrás: AFP/Jamal Aruri

Ezért sem véletlen, hogy az ultraradikális Carlos 1970-ben Moszkvából Bejrútba utazott, hogy csatlakozzon a Fatah „anticionista harcához".

Sánchezt Jordániában, illetve a szír-iraki határ közelében fekvő titkos H4 táborban képezték ki profi terroristává. Elsajátította a különböző lőfegyverek és robbanóanyagok használatát, megtanulta a konspiráció szabályait,

valamint azt is, hogyan lehet házi eszközökkel pusztító erejű pokolgépeket készíteni.

Az 1960-as, 70-es években napirenden voltak a repülőgép-eltérítések és a Fatah szervezte terrorakciók (Kép a Támadás Entebbénél című filmből, 1976-ban palesztin és német szélsőbaloldali terroristák eltérítették az Air France Tel Aviv-Párizs járatát és Uganda fővárosában szálltak le vele. A túszokat egy izraeli különleges alakulat szabadította ki). Forrás: FILMALUATION

Az 1970. szeptember 16-án kirobbant jordániai polgárháborúban Carlos már mint a Fatah harcosa, rajtaütéseket vezetett II. Huszein király reguláris egységei ellen. A „fekete szeptember" azonban gyászosan végződött a palesztinok számára, akiket kiszorítottak az országból.

Husszein jordániai király a hadsereg főtisztjeivel. A "fekete szeptember" harcaiban kiszorították a radikális palesztin csoportokat Jordánia területéről Forrás: Jordanian Military Photographer - PETRA NEWS AGENCY

Carlos ekkor a Fatah vezetőivel együtt visszatért Bejrútba.

Valószínű, hogy a jordániai polgárháborúban vállalt szerepe miatt vádolták meg az 1972-es müncheni olimpián végrehajtott véres terrortámadás megszervezésével, noha valójában nem volt semmi köze sem a Fekete Szeptember nevű radikális palesztin csoport által elkövetett merénylethez.

Nem volt olyan profi mesterlövész, mint regénybeli alteregója, a Sakál

Carlos 1972-ben Európában bukkant fel, ahol először egy londoni székhelyű izraeli bank elleni kézigránátos támadással hívta fel magára a figyelmet. Ezután Franciaország következett,

ahol Párizsban egy autóba rejtett bombát robbantott fel, 63 embernek okozva súlyos sérülést,

majd három Izrael-barát újságszerkesztőség ellen követett el pokolgépes merényletet. 1973-ban a hatóságok éberségét kijátszva ismét Londonban tűnt fel az ekkor már nagy erőkkel keresett terrorista.

Párizsi utcakép Carlos egyik terrorakciója után Forrás: AFP

Carlos a világhírű brit áruházlánc, a Marks and Spencer vezérigazgatójával, Joseph Sieff-el akart végezni, aki két nagy „bűnnel" is rendelkezett a fanatikus, ultrabaloldali terrorista szemében: gyűlölt nagytőkés és a Brit Cionista Szövetség elnöke volt egy személyben.

Carlos ezzel az akciójával lényegében a Fatah parancsát teljesítette, amely így akart bosszút állni

az egyik vezetőjéért, akit a Moszad ügynökei öltek meg a müncheni merényletben játszott szerepe miatt.

Carlos portréja az 1970-es évek elejéről Forrás: Wikimedia Commons

Carlos a lakásán, a fürdőkádjában lepte meg a vezérigazgatót.

Sieff nagy szerencséjére azonban a terrorista korántsem értett olyan jól a lőfegyverekhez, mint regénybeli alteregója, a mesterlövész Sakál. Carlos első lövése ugyanis nem okozott halásos sérülést, másodszor pedig már nem tudott tüzet nyitni, mert a szovjet gyártmányú Tokarev pisztolya csütörtököt mondott, ezért inkább elmenekült.

Túszdráma zajlik a császárvárosban

Carlos terrorista „karrierjében" kétségkívül az 1975-ös év számít a legjelentősebb esztendőnek. Év elején kétszer is megkísérelt felrobbantani egy-egy izraeli utasszállító gépet Orly repterén, de ezek a vállalkozásai kudarcba fulladtak.

1975 nyarán Carlos egyik palesztin kapcsolattartója, a libanoni származású Michel Moukharbal – aki valójában az izraeli titkosszolgálat, a Moszad fedett ügynöke volt - felfedte a terrorista kilétét a francia titkosszolgálat előtt.

Carlos számos terrorakciót hajtott végre 1975-ben Forrás: Picture Alliance/AP Photo

Carlost egy házibulin tervezték elfogni, ám a „Sakál" még időben rájött arra, hogy kelepcébe csalták, és hirtelen három pisztolylövéssel végzett a mit sem sejtő Moukharbal-al, valamint a két francia ügynökkel.

A szerencse most sem hagyta cserben; a nagy port felvert hármas gyilkosság után ismét sikerült megszöknie. Az ekkor már nemzetközi hírű terrorista

1975. december 21-én Bécsben, az OPEC csúcstalálkozón hajtotta végre a leghíresebb akcióját.

A Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete éppen a szokásos éves gyűlését tartotta az osztrák fővárosban, amikor Carlos és hatfős csoportja a biztonsági ellenőrzést kijátszva behatolt az ülésterembe, ahol összesen 96 személyt ejtettek túszul, köztük az OPEC-országok ott tanácskozó minisztereit is.

Palesztin fegyveresek ünnepelik a bécsi akció sikerét Forrás: History Collection

Carlos azt követelte az osztrák hatóságoktól, hogy kétóránként olvastassák be a palesztinok ügyéről szóló közleményét a rádióban és a televízióban,

kilátásba helyezve, hogy a kérés megtagadása esetén negyedóránként kivégeznek egy-egy túszt.

A hatóságok teljesítették a terroristák valamennyi követelését, és másnap, december 22-én rendelkezésükre bocsátották az osztrák légitársaság egyik Douglas DC-9-es utasszállítóját.

A bécsi reptérre szállítják Carlos túszait Forrás: ABC News

Carlos ötven osztrák túszt még aznap szabadon engedett, a többiekkel, köztük a tíz fogságába került olajügyi miniszterrel pedig Bécsből Algériába repült.

A terroristák rendelkezésére bocsátott gép a bécsi reptéren Forrás: Bettman/Corbis

Carlos és terroristái Algírból tovább folytatták az útjukat a líbiai fővárosba, ahol újabb túszokat engedtek szabadon, majd visszatértek Algériába, ahol az utolsó túszaikat is elengedték,

miután az algériai kormánytól politikai menedékjogot kaptak.

A bécsi akciónak egy osztrák rendőr, az OPEC iraki alkalmazottja, valamint a líbiai delegáció egyik tagja esett áldozatául.

A Kádár-rendszer védőszárnyai alatt Magyarországon

A hírhedt terroristát 1976-ban Jugoszláviában letartóztatták, de különböző, a kulisszák mögött folytatott, mind a mai napig tisztázatlan háttéralkuk eredményeként Bagdadba távozhatott.

Az "El Commandante", Fidel Castro a kubai forradalom vezére (balra Camilo Cienfuegos, Castro egyik legközelebbi társa). Ő is támogatta Carlost Forrás: Wikimedia Commons

Carlosnak igen befolyásos támogatói voltak,

így többek között maga mögött tudhatta a líbiai elnök, Moammer Kadhafi, az iraki Szaddám Husszein, Fidel Castro, valamint a KGB és a hírhedt keletnémet kommunista titkosszolgálat, a Stasi támogatását is.

Többek között Szaddam Husszein is Carlos támogatói közé tartozott Forrás: AFP/Mike Nelson

A Honecker-rezsim később befogadta a nyugati államok titkosszolgálatai által halálra keresett terroristát,

aki Kelet-Berlinben, a Stasi védőszárnyai alatt egy 75 fős főhadiszállást építhetett ki magának, innen szervezve meg a további terrorakcióit.

Moammer Kadhafi líbiai vezető szintén támogatta Carlost Forrás: AFP

Carlos csoportja 1981-ben bombatámadást hajtott végre a Szabad Európa Rádió müncheni központja ellen,

majd bosszúból a felesége, Magdalena Kopp, valamint két merényletre készülő társa franciaországi elfogásáért

felrobbantotta a Párizs-Tolouse, illetve a Párizs és Marseille között közlekedő expresszvonatokat, de Nyugat-Berlinben is több robbantást hajtott végre.

A hírhedten keményvonalas kommunista vezető, Erich Honecker a román diktátor kelet-berlini látogatásán Forrás: Bundesarchiv/Mittelstädt, Rainer

A véres terrorcselekményeket kísérő hatalmas nemzetközi felháborodás miatt az 1980-as évek derekára Carlos személye már a vaskalapos keletnémet kommunista vezetés számára is kezdett egyre kínosabbá válni,

ezért diszkréten kitessékelték az országból.

Kádár János és a Magyar Szocialista Munkáspárt ezután hozzájárult ahhoz, hogy a hírhedt terrorista álnéven Budapesten telepedjen le.

Leonyid Iljics Brezsnyev, az SZKP főtitkára és Kádár János, az MSZMP első titkára Forrás: RIA NOVOSTI/LEV IVANOV

A kádári titkosszolgálat szoros megfigyelés alatt tartotta Carlost

aki Budapest egyik legelegánsabb negyedében, a II. kerületi Vend utcában kapott szállást. Carlost a gorbacsovi peresztrojka hajnalán, 1985-ben Magyarországról is kiutasították.

Elkábítva tuszkolták fel a repülőgépre francia titkos ügynökök

A Szovjetunió és a keleti blokk szétesése után egyre jobban elfogyott a levegő Carlos körül, és miután 1991-ben Szíria is kiutasította az országból, néhány kitérővel végül Szudánban kötött ki. Az 1990-es évek elején mind az amerikai, mind pedig a francia titkosszolgálat egyre szorosabbra húzta a Carlos köré felépített hálót.

Ronald Reagan amerikai elnök és Gorbacsov szovjet pártfőtitkár megállapodnak a hidegháborús korszak lezárásáról. A keleti blokk felbomlása után végleg elfogyott Carlos körül a levegő Forrás: Wikimedia Commons

A francia titkosszolgálat konspiratív ajánlatot tett a kartúmi kormánynak, hogy működjön együtt Carlos elfogásában, amit rövid vita után a szudáni hatóságok el is fogadtak. 1994. augusztus elején egy kisebb műtétet hajtottak végre a terroristavezéren,

majd arra hivatkozva, hogy merényletveszély miatt nem lenne biztonságos a kórházban lábadoznia, egy kartúmi villába vitték.

A testőreinek kirendelt – valójában a titkosszolgálati akcióba beépített – személyzet tagjai gyógyszeres kezelés ürügyén elkábították, majd ezután beengedték a villába a francia titkosszolgálat ügynökeit.

Carlos Kartúmban Forrás: AP

Carlost megbilincselve a kartúmi repülőtéren várakozó különgép fedélzetére cipelték,

majd a szudáni fővárosból Párizsba repültek vele. A Franciaországban elkövetett és a terhére rótt gyilkosságok, illetve terrorcselekmények miatt 1997. december 23-án életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

Carlost 1997-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték Forrás: AFP

Később két újabb eljárásban is életfogytiglanra ítélték a „Sakált", aki jelenleg a clairvaux-i fegyházban raboskodik. 2001-ben áttért az iszlámra, és a radikális iszlám mozgalmak nagy csodálójává vált. A 20. század egyik leghírhedtebb terroristája Hollywoodot és a regényírók fantáziáját is megihlette.