Ez történik a testünkben, ha túl sokat eszünk

étkezés, táplálkozás
A vércukorszint és a vérzsírszint a dupla adag pizza elfogyasztása után is csak kismértékben emelkedett
Vágólapra másolva!
Legyen szó kerti sütögetésről a barátokkal, a kedvenc gyorséttermünk meglátogatásáról vagy a karácsonyi vacsoráról, valószínűleg mindannyian emlékszünk azokra időkre, amikor mintha többet ettünk volna, mint amennyire a testünknek szüksége volt. Bár a túlzott kalóriabevitel egészségügyi hatásait már rengeteg tanulmány vizsgálta, a legújabb kutatások most arra voltak kíváncsiak, hogy a testünk pontosan hogyan birkózik meg ezzel.
Vágólapra másolva!

Milyen következményekkel jár az egészségünkre nézve?

Néha képesek vagyunk meglepően sokat enni. Az egyik amerikai törzs tagjai például minden évben részt vesznek egy hagyományos „hizlalási fesztiválon", ahol megpróbálnak a lehető legnagyobb súlyra törekedni. Számos résztvevő akár 11 kilogrammot is képes felszedni úgy, hogy naponta körülbelül 8700 kalóriát fogyaszt – tehát több mint háromszor annyit, mint amennyi egy felnőtt javasol napi adagja.Noha ez egy szélsőséges példa, mégis jól mutatja, hogy a testünk milyen könnyen megbirkózik a túlfogyasztással, ami persze nem feltétlenül jó.

Az úgymond „túladagolásnak" számos negatív következménye lehet az egészségünkre nézve, beleértve a vércukorszint emelkedését.

A Bath Egyetem kutatói legutóbbi tanulmányukban egyrészt azt szerették volna megérteni, hogy az emberek mennyit tudnak még enni, amikor már átlépnek a jóllakottság eltelítő érzésén, másrészt hogy mindez milyen hatással van a testre az étkezés utáni órákban és általában.

A résztvevők annyi pizzát ettek meg, amennyit csak tudtak Forrás: pexels.com

A kutatásuk során egy egészséges, 22 és 37 év közötti férfi csoportot vizsgáltak, akiket arra kértek, hogy egyenek meg minél több pizzát, amivel átlagosan mintegy 1500 kalóriát fogyasztottak el.

Ezután megkérték őket, hogy a teltségérzeten túl is próbáljanak meg enni:

végül majdnem kétszer – átlagosan körülbelül 3000 kalóriát – annyit voltak képesek elfogyasztani, bár néhány résztvevő „csak" két és fél nagy pizzával (4800 kalória) tudott megbirkózni.

– mondta Aaron Hengist, az egyetem doktorandusz hallgatója a The Conservation online portálnak.

Az önkéntesek pulzusa megemelkedett

A tudósok az étkezés kezdete után négy órán keresztül, rendszeres időközönként vérmintákat vettek és meglepődtek, hogy a vércukorszint és a vérzsírszint a dupla adag pizza elfogyasztása után is csak kismértékben emelkedett.

A vércukorszint és a zsírérték normál tartományban tartása azt jelzi, hogy mennyire egészséges az ember anyagcseréje.

A kutatók ugyanakkor látták azt is, hogy az étkezés után az önkéntesek pulzusa megemelkedett, miközben a testük keményebben dolgozott. Azt is megkérdezték, hogy a résztvevők hogyan érezték magukat étkezés utáni időszakban, figyelembe véve a telítettséget, álmosságot és bizonyos fajta ételek iránti vágyukat.

A vércukorszint és a vérzsírszint a dupla adag pizza elfogyasztása után is csak kismértékben emelkedett Forrás: Pexels

– James Betts, a Bath Egyetem kutatója. – Bár egy 24 órás lakomának valószínűleg ennél jóval károsabb a hatása.

Hozzátette: a jövőben a kutatások során azt szeretnék megérteni, miként képes a testünk megbirkózni az ilyen étkezésekkel, illetve hogy hogyan reagál egy szélsőséges kalóriabevitelre. Ez segíthet a szakembereknek megállapítani, hogy pontosan milyen mennyiségről lehet biztosan kijelenteni, hogy hosszú távon negatív hatással jár az egészségünkre nézve.