Létrehoztak egy különleges bíróságot az óriáspandák védelmére

óriáspanda
Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) táplálékának 98%-a bambusz. A faj szigorúan védett
Vágólapra másolva!
A délnyugat-kínai hatóságok különleges bíróságot állítottak fel az óriáspandák védelmére Szecsuán tartományban. Nem véletlenül: az óriáspanda a legritkább medvefaj Földünkön; ma már csak mintegy 1600 óriáspanda él szabadon.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai ország első pandabírósága pénteken kezdte meg működését a veszélyeztetett fajok közé tartozó pandák egyik legjelentősebb rezervátumában, a Szecsuán tartományban található, mintegy 2000 négyzetkilométer területű Volung Nemzeti Parkban – tájékoztatott az MTI és a Hszinhua Hírügynökség.

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) táplálékának 98%-a bambusz. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/giant-pandas-may-have-only-recently-switched-eating-mostly-bamboo

– számolt be róla Vang Sujcsiang, a Szecsuán tartományi legfelsőbb bíróság vezetője.

Hozzátette: az új bíróság segíthet az óriáspandák elleni környezeti bűncselekmények visszaszorításában.

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) élőhelye az elmúlt húsz évben mintegy felére csökkent a

nagy területeket érintő erdőirtás, az emberi terjeszkedés, a más állatoknak helyezett orvvadász csapdák és az elsődleges élelemforrásként szolgáló, fogyatkozó bambuszok miatt.

Óriáspanda Shenjang állatkertjében. Már több mint félezerre nőtt a fogságban élő pandák száma Forrás: Imaginechina/Zhang wenkui - Imaginechina/Zhang Wenkui

– mutattak rá a faj megmentésére korábban a Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársai. – Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a pandák eleve nehezen szaporodnak és sok kis panda még azelőtt elpusztul, hogy megérné a felnőttkort.

Az óriáspanda WWF jeleként és gyakran általában az állatvédelem jelképeként világszerte ismertté vált.