Váratlan dolog jelent meg a Napon

A NASA műholdjának felvétele a napkitörésről
Vágólapra másolva!
"Megtörte a csendet" az elmúlt időszakban szokatlanul inaktív Nap: május 29-én csillagunk 2017 óta nem látott kitörést produkált. Az ún. flerjelenséget a NASA Solar Dynamics Observatory napfigyelő műholdja rögzítette.
Vágólapra másolva!

A fler néhány perces heves robbanás a Nap fotoszférájában (felszínén) vagy felette. A flerek ellentétes polaritású mágneses terek találkozásakor felszabaduló energiából táplálkozhatnak. Hőmérsékletük több 10 millió Kelvin is lehet, egy fler alkalmával több millió tonna anyag hagyja el a Napot, nagyságrendileg 1000 km/s sebességgel. A flerek főleg az ultraibolya és a röntgentartományban fényesek. Általában napfoltokhoz kapcsolódnak, a legerősebb naptevékenység idején 30-80 fler is előfordul naponta.

A csillagászok a flerek három osztályát különböztetik meg: a C-be a leggyengébb, az M-be közepesen erős, míg az X-be a legerősebb napkitörések tartoznak. A május 29-én detektált fler egy M típusú volt, ami 10-szer erősebb a C kategóriájú kitöréseknél.

A NASA műholdjának felvétele a napkitörésről Forrás: NASA/Solar Dynamics Observatory/Joy Ng

A mostani fler nem a Föld felé irányult, de ha minket vett volna célba, katasztrófa akkor sem történik: legfeljebb a poláris régiók környékén okozott volna átmeneti rádiózavarokat.

A kutatók szerint az erős naptevékenység azt jelezheti, hogy a 24. szoláris ciklus végén járhatunk és a napműködés egy aktívabb fázisa következik.