Japánban már embereken tesztelnek egy koronavírus elleni oltóanyagot

coronavirus
A scientist is at work in the VirPath university laboratory, classified as "P3" level of safety, on February 5, 2020 as they try to find an effective treatment against the new SARS-like coronavirus, which has already caused more than 560 deaths. - When most are busy developing vaccines or testing the few anti-virals available, VirPath will go after drugs used for diseases that have nothing to do with a respiratory infection such as 2019-nCoV. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP)
Vágólapra másolva!
Az oszakai egyetemi kórházban megkezdődött egy koronavírus elleni oltóanyag klinikai tesztelése embereken - tudatta kedden az NHK japán közszolgálati televízió.
Vágólapra másolva!

A vakcinát az AnGes gyógyszeripari vállalat fejlesztette ki, és

ez az első oltóanyag, amellyel embereken kísérleteznek Japánban.

A tesztelés első szakaszában a kórház 20-30 önkéntes orvosa vesz részt. Egyesek közülük nagy adag oltóanyagot kapnak, hogy meg tudják határozni a szer majdani pontos adagját. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a vakcina hatékony és nincsenek mellékhatásai, akkor ősszel a kórház mintegy négyszáz páciensén kezdődik meg a tesztelés.

Illusztráció Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Az AnGes nukleinsav-alapú vakcinát fejlesztett ki, amit már sikeresen teszteltek patkányokon. A vállalat május végén közölte, hogy

antitestek képződtek a rágcsálók szervezetében.

Jelenleg a világon legalább tíz, koronavírus elleni vakcinával folynak kísérletek. Korábban Abe Sindzó japán miniszterelnök javaslatot tett egy nemzetközi szervezet létrehozására, amely kifejezetten az oltóanyagok szabadalmaztatásával és forgalmazásával foglalkozna, azzal a legfőbb céllal, hogy a vakcina eljusson a fejlődő országokba is.

A világon 10 302 052 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 505 505, a gyógyultaké pedig 5 235 813 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.