Hihetetlen: pöttyös zebrát fotóztak Kenyában

pöttyös, foltos zebra
A különleges zebra mintázatának hátterében egy genetikai mutáció állhat
Vágólapra másolva!
A zebrák egyedi csíkokkal születnek, amelyek különböznek egymástól, bár első ránézésre talán mégis egyformának látjuk őket. De mi történik akkor, ha egy újszülött zebrán foltok, nem pedig csíkok vannak?
Vágólapra másolva!

A zebrák vastag, fekete-fehér csíkjai évtizedek óta lenyűgözik a tudósokat. A szakemberek úgy gondolják, hogy ez a fajta mintázat többek között taszítja a rovarokat, optikai illúzióként és álcaként szolgál a ragadozók megzavarására, miközben hathatósan csökkenti a testhőmérsékletet.

A csíkok emellett a társas viselkedésben is szerepet játszhatnak: a mintázatban található apró eltérések az egyedek elkülönítését szolgálják.

Az egyedi csíkozás megfigyelése nem véletlenül óriási kihívás a kutatók számára.

A különleges zebra mintázatának hátterében egy genetikai mutáció állhat Forrás: Frank Liu

Épp ezért döbbentette meg annyira Antony Tira természetfotóst a látvány, ami a szeme elé tárult a kenyai Maasai Mara Nemzeti Rezervátumban:

egy újszülött zebrát pillantott meg, amely testét azonban nem csíkok, hanem foltok borították.

Azonnal élesítette a fényképezőgépet és megörökítette a ritka egyedet. A fotói azóta vírusként terjednek a világhálón.

– mondta Tira a Nation online portálnak. – Annyira megdöbbentett a látvány, hogy teljesen zavarba jöttem, amikor az állatot először megláttam.

A mindössze egyhetes zebracsikó az első foltos példány, amit valaha regisztráltak a szakemberek. A következő hetekben fotósok és turisták tömege rohanta meg a területet, hátha ők is tanúi lehetnek a természet csodájának. De továbbra is felmerül a kérdés: hogyan lehet ez?

A tudósok szerint a zebrák feketék, fehér csíkokkal.

Ezt onnan lehet tudni, hogy az állat bokájánál, orrán, sörényén és farkán fekete az alapszín. A testszőrzet és a bőr színe a melanin milyenségétől függ. A National Geographic-nak nyilatkozó Ren Larison biológus szerint a jelenség hátterében az úgynevezett pszeudo-melanizmus áll, ami egy genetikai mutáció, amely ezt a szokatlan mintázatot okozza.