A kutyák tudják, hogy mit csinálnak

kutya
illusztráció
Vágólapra másolva!
A kutyák képesek visszaemlékezni az általuk korábban végrehajtott akciókra, vagyis tudatában vannak bizonyos cselekvéseiknek, derül ki az ELTE Etológia Tanszék Scientific Reports folyóiratban publikált legújabb kutatásából.
Vágólapra másolva!

A visszaemlékezésben és a műveletek ismételt végrehajtásában az úgynevezett epizódikus memória játszik fontos szerepet. Az epizódikus memória az olyan múltbeli események visszaemlékezésére való képesség, amikor az alany nem tudja előre, hogy a későbbiekben szüksége lesz az adott történés felidézésre.

Ha például valaki megkérdezi, mivel telt a hétvégénk, a válaszadáshoz fel kell idéznünk az aznapi tevékenységeinket lépésről-lépésre, hogy összeálljon az eseménysor.

Embereknél az ilyen típusú memóriát az öntudattal hozzák összefüggésbe, hiszen visszaemlékezéskor az alany „mentális időutazás" során az elméjében újra játssza az eseményeket, a korábban átélt személyes élményeit.

A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a kutyák is képesek reprezentálni és emlékezni a saját cselekedeteikre.

– magyarázta Claudia Fugazza, a tanulmány vezető kutatója.

illusztráció Forrás: AFP/2019 Getty Images/Neilson Barnard

A parancsszó megtanítása

Egy speciális tréning keretén belül a kutatók 10 kutyát képeztek ki arra, hogy parancsszóra ismételjék meg előző akciójukat. Például a gazda egy a kutya számára már ismert parancsszót adott ki, például kérte, hogy ugorjon egyet, majd kiadta a megismétlésre vonatkozó utasítást („Ismét!"), amire a kutyának újra ugrania kellett.

– mondta Fugazza. A tréning során ezt a módszert alkalmazták a kutyák számára már előzőleg ismert más akciók esetében is.

Az epizódikus memória tesztelése

Azért, hogy vizsgálhassák a kutyák saját akcióikra vonatkozó epizódikus-jellegű memóriáját, a kutatók megnézték, hogy képesek-e megismételni saját cselekvéseiket olyan mindennapi helyzetekben is, amikor nem kaptak semmilyen előzetes parancsszót, így nem várták az ismétlésre való utasítást sem. A teszt során a gazda egy kanapén olvasott, úgy téve, mintha nem figyelne a kutyájára. Azonban amint a kutya olyan spontán tevékenységet végzett, ami jól körülírható (például ivott a tálkájából), a gazda rögtön kiadta az „Ismét!" vezényszót.

Egy hasonló, szintén a kutyák számára váratlan helyzetben néhány új tárgyat mutattak be nekik (egy plüss játékot, egy állat szobrocskát, egy ládát és egy játékbabát), amíg a gazdájukkal sétáltak.

– magyarázta Pongrácz Péter, etológus, a tanulmány társszerzője.

A kutyák tudatában vannak cselekvéseiknek

A tesztek során a kutyák 70%-os sikerrel emlékeztek és ismételték meg sikeresen az előző cselekvésüket, amikor az „Ismét!" parancsszó azonnal elhangzott a spontán akció után. Amikor a parancsszó késleltetéssel érkezett, a kutyák sikeressége fokozatosan csökkent, de még egy óra elteltével is 30-40% között maradt.

– világít rá Pogány Ákos, etológus, a tanulmány társszerzője.

Miklósi Ádám, Etológia Tanszék vezetője, a tanulmány társszerzője összegezte az új eredményeket:

Sőt, talán ez a kutyákról való gondolkodásunkon is változtat, hiszen már tudjuk, hogy képeznek mentális reprezentációkat az aktuális cselekvéseikről így, legalábbis bizonyos mértékig, tudatában vannak annak, hogy mit csinálnak."

(ELTE)