Megnyílt a föld Rómában, értékes leletek rejtőztek a mélyben

A Pantheon madártávlatból
Vágólapra másolva!
Egy víznyelő keletkezése miatt szakadt be az útburkolat a római Pantheon előtt, a gödör mélyén azonban értékes leletekre bukkantak a szakemberek: több mint ezer éves, a Római Birodalom idejéből származó útburkoló kövekre.
Vágólapra másolva!

A Piazza della Rotondán április 27-én létrejött gödör körülbelül 1 méter széles és 2,5 méter mély. Mivel a járvány miatt ekkor még lezárások voltak érvényben, a környéken nem tartózkodott senki, sérülés nem történt.

A lyukban hét travertínóból készült tábla feküdt. A travertínó a mészkő egyik formája, édesvízi mészkőnek vagy tavi mészkőnek is szokták nevezni. Az ókorban gyakran templomok és paloták építőanyagaként használták.

null

null

A feltárt kövek nagyjából egyidősek a Pantheonnal, ami Kr.e. 27-25-ben épült. Tervezője Augustus császár jó barátja, Marcus Agrippa volt. A Pantheont 118 és 128 között átépítették, majd a 3. században Septimius Severus és Caracalla uralma alatt az épület környékét is módosították.

null

null

A víznyelők keletkezése az utóbbi időszakban egyre gyakoribb probléma az olasz fővárosban, évente körülbelül 30 útbeszakadás történik, különösen 2009 után ugrott meg az esetek száma. Ennek oka, hogy az építkezések - főként a földalatti munkálatok - meggyengítették a talajt, így az a hevesebb esőzések és a városi forgalom által okozott rezgések hatására könnyebben beomlik.

(ANSA/Live Science)