Több gyümölcsöt esznek a nők és az iskolázottabbak

gyümölcs, zöldség, táplálkozás
Lemons, limes, kiwis and avocados are ready to be picked to fulfill an order at Philly Foodworks, in North Philadelphia, PA, on January 23, 2020. (Photo by Bastiaan Slabbers/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Több gyümölcsöt esznek a nők, mint a férfiak, valamint az iskolázottabbak az alacsonyabb végzettségű embereknél egy friss norvég kutatás szerint, mely európai országok lakóit kérdezte meg.
Vágólapra másolva!

A kelet-európaiak fogyasztják a legtöbb gyümölcsöt, az észak-európaiak a legtöbb zöldséget - állapította meg az Adgeri Egyetem Tonje Holte vezette kutatócsoportja.

A kelet-európai országok csoportja mindkét kategóriában a lista végén szerepelt. A Plos One tudományos lapban megjelent tanulmány készítői 21 ország 37 672 felnőtt lakosának 2014-ben adott válaszait elemezték. A válaszadók valamivel több mint fele volt nő, a legkevesebben (1161) Szlovéniából, a legtöbben Németországból (2891) adtak választ a felmérés kérdéseire, Magyarországról 1622-en vettek részt a kutatásban.

Azt kérdezték tőlük, milyen gyakran fogyasztanak gyümölcsöt és zöldségeket, a burgonya nem számított bele.

Nem tértek ki arra, mekkorák voltak az adagok. A kutatók rámutattak, hogy nem tudták megállapítani, fogyasztottak-e a válaszadók napi öt adag gyümölcsöt és zöldséget, ahogy az Egészségügyi Világszövetség (WHO) ajánlja.

(MTI/dpa)