Magyar-román távgyógyászati együttműködés mentette meg egy baba életét

magzat
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Sabau Mirela várandós kismama nagyváradi szülész orvosa javaslatára jelentkezett a Magyarországról működtetett Magzatmentő telemedicinális programba.
Vágólapra másolva!

Magyar távgyógyászati szolgáltatást vettek igénybe

A koronavírus járvány miatt a kismama és gondozó orvosa találkozóit korlátozni kellett, ezért a magzatok méhen belüli állapotának megítélésére alkalmazott magyar, távgyógyászati szolgáltatást vették igénybe.

A méhen belüli vészhelyzetnek általában nincsenek érzékelhető jelei Forrás: NorthFoto

A Magzatmentő program keretében egy uniós jogszabályoknak megfelelő NST-CTG vizsgálóeszközt biztosítanak

a várandósnak, amellyel naponta vizsgálható a babák méhen belüli állapota szakorvos távfelügyeletével, a kismama otthonában.

A méhen belüli vészhelyzetnek többnyire nincs érzékelhető jele

A Magzatmentő orvosközpontjában vasárnap észlelték a magzat oxigénhiányos állapotát és riasztották a kismamát és kezelőorvosát - tájékoztatott Prof. Dr. Török Miklós, az orvosközpont vezetője. A riasztást követően Dr. Suciu Viorel doktor császármetszéssel segítette a világra a kis Stefan Victort.

Képünk illusztráció Forrás: NorthFoto

A baba és a mama is jó egészségnek örvend. A méhen belüli magzati veszélyállapotoknak az esetek többségében nincs érzékelhető jele sem a kismama, sem környezete számára.

A Magzatmentő program tele-cardiotocográfiás szolgáltatása

ezeknek a veszélyállapotoknak az időben történő felismerését segíti,

amit a mai napig több mint 3000 várandós vett igénybe. Magzati halálozás ebben a csoportban nem történt és 13 baba életét sikerült megmenteni, két esetben az édesanya életét is.

(Forrás: OTS)