Fellőtték a SpaceX űrhajóját két asztronautával a fedélzetén

SpaceX
Itt még mindenki reménykedett: a SpaceX az indítóálláson
Vágólapra másolva!
A NASA a floridai Kennedy Űrközpont környékét érintő viharos idő, illetve tornádóveszély miatt a SpaceX Crew Dragon indítását korábban félbeszakította, a startot, helyi idő szerint 15 óra 22 perckor (magyar idő szerint 21 óra 22 perckor) kísérelték meg ismét.
Vágólapra másolva!

Az időjárás még most is közbe szólhat

Az Egyesült Államok Űrkutatási és Űrhajózási Hivatalának legfrissebb tájékoztatása szerint a SpaceX Demo-2 indítási előkészületei, a visszaszámlálás, az ütemterv szerint zajlik a NASA floridai Kennedy Űrközpontjában. Folyamatosan figyelemmel kísérik az időjárási adatokat, egyes meteorológiai feltételek még mindig kétségesek, beleértve a villámlást, és a zivatarfelhők képződését.

Itt még mindenki reménykedett: a SpaceX az indítóálláson Forrás: NASA

A Nemzetközi Űrállomásra tartó űrhajó a 39A jelű indítóállásban várakozik a startra, amelynek fedélzetén

két veterán asztronauta, Robert Behnken és Douglas Hurley készül az indításra.

Az Egyesült Államok Űrkutatási és Űrhajózási Hivatala (NASA) nem önerőből, hanem Elon Musk magánvállalkozásával közösen indítja az asztronautáit az űrbe.

Bob Behnken (szemben) és Doug Hurley az űrkabinban beszíjazva várják a startot Forrás: AFP/-NASA

Az amerikai űrsiklóprogram befejezése óta ez lenne az első alkalom, hogy a NASA asztronautái amerikai űreszköz fedélzetén indulnak ismét a kozmoszba.

A legutóbb az űrrepülőtér környékét érintő trópusi vihar, illetve tornádóveszély miatt elhalasztott indítási kísérleten Donald Trump amerikai elnök és a first lady, valamint Mike Pence alelnök és a felesége is megjelentek.

A SpaceX Crew Dragon űrkabin a hordozórakéta csúcsán Forrás: AFP/-NASA

A legfrissebb hír szerint a Kennedy Űrközpont 39A indítókomplexumában

a szelepek már nyitva vannak, és a hajtóanyagot elkezdték feltölteni a SpaceX Falcon 9 hordozórakétába.

A hordozórakéta tetején áll a SpaceX Crew Dragon űrkabin, amelyben a NASA két űrhajósa - Robert Behnken és Douglas Hurley - már biztonságosan be lettek szíjazva. A NASA SpaceX Demo-2 küldetésén az asztronauták a Nemzetközi Űrállomásra tartanak.

Az asztronauták izgatottan figyelik a visszaszámlálás utolsó perceit

A Crew Dragon űrhajóban a személyzet kijelzői már a repülésre vannak konfigurálva. "Legyen csodálatos repülésetek, és élvezzétek a gyönyörű bolygónk látványát" - mondta a SpaceX CORE Robert Behnken és Douglas Hurley űrhajósoknak.

Az utolsó percek az indítás előtt Forrás: NASA

A legénység ezt válaszolta: "Abszolút megtiszteltetés számunkra, hogy részt vehetünk az Egyesült Államok űrbe való visszatérését célzó hatalmas erőfeszítésében, az emberes űrrepülés területén."

Felszállás!

A SpaceASA Falcon 9 hordozórakétát beindították. A Crew Dragon űrhajóban Robert Behnken és Douglas Hurley asztronauták indulnak a Nemzetközi Űrállomásra. A hordozórakéta a Kennedy Űrközpont történelmi jelentőségű 39A indítóállásról emelkedik a magasba.

A küldetés két amerikai asztronautája Forrás: NASA/Kim Shiflett/For copyright and restrictions, refer to http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html/Nasa/Kim Shiflett

Az EDT elindította a SpaceX személyzet úgynevezett szállítási rendszerének kritikus utolsó repülési tesztjét.

A starttal hivatalosan is megkezdődött a kereskedelmi űrrepülés korszaka, amerikai asztronauták indításával tíz év után ismét egy amerikai űrhajó fedélzetén.

A repülés irányítását átadták a Kennedy-i SpaceX indító-vezérlőcsoporttól a kaliforniai Hawthorne-i misszióvezérlő csoportnak. A Falcon rakéta első fokozatába épített kilenc Merlin rakétamotor több mint 1,7 millió lóerő tolóerőt generál, amikor a jármű felszáll a floridai űrkikötőből. Körülbelül egy perccel az indítás után a rakéta áthalad az úgynevezett Max Q ponton.

Levált a második fokozat is

Tizenkét perccel a NASA asztronautáit, Robert Behnken és Douglas Hurley űrhajósokat szállító SpaceX Crew Dragon startja után levált a Falcon 9 hordozórakéta második fokozata. A NASA SpaceX Demo-2 missziójának jelenlegi szakaszában a legénység szállítási rendszerének végső repülési tesztje zajlik.

A kiégett és leváló második fokozat az űrkabinból nézve Forrás: NASA

A Crew Dragon, fedélzetén Behnken és Hurley asztronautákkal

19 órás orbitális pályán való keringés, illetve manőverezés után fog dokkolni a Nemzetközi Űrállomáson.

"Köszönjük, hogy ma végre repültök a Falcon 9-en, és reméljük, élvezni fogjátok a küldetést" - mondta Bala Ramamurthy, a SpaceX vezérigazgatója a személyzetnek. "Hihetetlen volt. Értékeljük a kemény munkát, és köszönjük ezt a nagyszerű űrutazást" - válaszolta a legénység a vezérigazgatónak.

Robert Behnken, a SpaceX egyik asztronautája Forrás: NASA

Kinyitották a Crew Dragon orrkúpját.

Az űrkabin végén található lekerekített fedél védi a dokkoló rendszert, valamint az irányító és navigációs rendszert. Az űrhajó környezetvédelmi és életmentő rendszere szintén kifogástalanul működik.

A Space Dragon orbitális pályára állt

A sikeres start után a Space Dragon földkörüli, orbitális pályára állt, hogy holnap megközelítse és dokkoljon a Nemzetközi Űrállomáson.

A start pillanatai Forrás: NASA

Behnken és Hurley átvették a Crew Dragon kézi irányítását a repülési teszt részeként,

ezzel a művelettel kontrollálva az űrhajó kézi vezérlését arra az esetre, ha a Crew Dragon automatizált repülési rendszerével kapcsolatban problémák merülnének fel. A sikeres indítás után a NASA vezetői a Kennedy Űrközpontban sajtótájékoztatóra készülnek.