Nem találná ki, a vidrák miért játszanak előszeretettel a kövekkel

vidra
Az éhség miatt kezdenek el zsonglőrködni a kövekkel
Vágólapra másolva!
Talán már Ön is megfigyelte, hogy az állatkerti vidrák előszeretettel játszanak a kisebb méretű kövekkel vagy sziklákkal. A levegőbe dobják azokat és ügyesen elkapják, vagy szívesen görgetik őket. A legfrissebb kutatások végre megfejthették ennek a kedves kis viselkedésnek a hátterét: az állatok ilyenkor izgatottak, mert várják az etetést.
Vágólapra másolva!

Az Exeteri Egyetem kutató rengeteg időt töltöttek a vidrák játékának megfigyelésével. Arra voltak kíváncsiak, hogy az állatok vajon miért játszanak előszeretettel a kövekkel és miért festenek ilyenkor pont úgy, mint a „szikla zsonglőrök". Azzal is tisztában voltak, hogy

a vidrák másolás útján tanulnak és az egyes viselkedéseket nemzedékről nemzedékre adták tovább.

A szakemberek eleinte azt gyanították, hogy a kövekkel való játszadozás révén az állatok fejlesztik az ügyességüket, hogy javítsák a táplálékforráshoz (például a kagyló belsejéhez) való jutásukat, de most úgy tűnik, hogy nem ez a helyzet. A tudósok ugyanis egyfajta rejtvény-sorozatot adtak állatkerti vidráknak, ahol egy-egy feladat teljesítését étellel jutalmazták; ám a kövekkel többet játszó egyedeknél nem figyeltek meg jobb teljesítményt.

Az éhség miatt kezdenek el zsonglőrködni a kövekkel Forrás: Pexels.com

Ehelyett úgy tűnt, hogy a vidrák akkor töltenek több időt a szikladarabokkal, amikor közeledik az etetés jól megszokott időpontja.

– mondta Mari-Lisa Allison, a Royal Society Open Science tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője. – Az állatkert látogatói imádják a vidra efféle játékosságát, de eddig csak nagyon kevés tanulmány vizsgálta azt, hogy az állat miért zsonglőrködik a kövekkel.

Hozzátette: a kutatás alapján úgy tűnik, hogy a játék gyakorisága az életkorral növekszik, de függ a környezettől, a nemtől és a fajtól is.