Igazi orvosi csoda a dupla szájjal született csecsemő

dupla száj
Fotó az öthetes babáról
Vágólapra másolva!
Számtalan biológiai folyamat befolyásolhatja egy embrió növekedését, és ennek a „bonyolult életcsodának" egyes részei időnként meglepő eredményeket produkálhatnak. És bár a terhesség ideje alatt az orvosok többször is megvizsgálják, különböző rendellenességekre tesztelik a babákat, mégsem tudnak minden egyes, szokatlan dologra felkészülni. Egy második száj kifejlődése ráadásul általában nem szerepel a lehetséges variánsok között.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő dologra lettek figyelmesek a dél-karolinai Orvostudományi Egyetem orvosai az egyik várandós édesanyánál. A harmadik trimeszterben végzett vizsgálat során szokatlan tömeget fedeztek fel a baba szájának jobb oldalán.

A prenatális ultrahang eredményeit tanulmányozva azonban nem tudták pontosan megállapítani, hogy mit látnak: cisztát, rostos diszplázia nyomait vagy talán egy teratoma tumort.

Csak miután a kislány megszületett, akkor vált nyilvánvalóvá, hogy az azonosítatlan eltérés valójában egy második, kis száj,

ajkakkal, szájüreggel, fogakkal és egy apró nyelvvel, amely szinkronban mozog a baba „fő nyelvével". Az orvosok megállapították azt is, hogy ez az extra száj szerencsére nem okoz semmiféle problémát a légzésben vagy a táplálkozásban. Sőt, még csak nem is kapcsolódott a baba „központi szájához".

Fotó az öthetes babáról Forrás: Hamberis et al., BMJ Case Reports, 2020

– magyarázták az orvosok a BMJ Case Reports tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban. – Extrém esetben ez az állapot teljes arcduplikációhoz is vezethet, de általában inkább csak az arc egy területét érintő „másolatokról" van szó.

Ez a betegség gyakrabban fordul elő nőknél, de a kutatók egyelőre nem tudják, hogy miért.

A dupla szájjal született csecsemő ritka, egyedi esetet képvisel.

A csecsemő a helyreállító műtét után teljesen felépült Forrás: Hamberis et al., BMJ Case Reports, 2020

Ez viszont lehetővé tette az orvosok számára, hogy egy helyreállító operáció során eltávolítsák az „extra szájat" a baba hat hónapos korában. Ahogy arról a ScienceAlert online tudományos portál beszámolt, a műtéti duzzanat néhány hónap múlva teljesen eltűnt,

a kislány teljesen felgyógyult és jól van, további kezelést nem igényel.

Az orvosok szerint erről a ritka állapottal kapcsolatban azonban még mindig sok az ismeretlen tényező, és épp ezért lesz minden egyes nyilvántartott eset igazi, orvosi csoda.