Egy korcsolyapálya alatt bukkantak a bronzkori törzsfőnök sírjára

bronzkor, törzsfőnök, sír
Az ilyen leletek ritkaságnak számítanak Nagy-Britanniában
Vágólapra másolva!
Brit régészek egy bronzkori törzsfőnök sírjára bukkantak az angliai Gloucestershire megyében, egy korcsolyapálya építését megelőző feltárás során. Ám még ennél is jobban meglepődtek, amikor a temetkezési hely közelében egy másik nyughelyet is felfedeztek, amiben egy idősebb embert temettek el, ülő helyzetben.
Vágólapra másolva!

A Foundations Archaeology szakemberei szénizotópos kormeghatározást végeztek. Ez alapján úgy valószínűsítik, hogy a két férfi időszámításunk előtt 2200 körül halhatott meg. A törzsfőnök sírjában azonosított négy különböző szarvasmarha koponya és pata maradványok alapján a régészek arra következtetnek, hogy

a férfi temetésén négy szarvasmarhát áldozhattak fel, ami bőségre és gazdagságra utal.

Csakúgy, mint a síremlékben talált réz tőr bálnacsontból készült markolattal, a kőből kialakított csuklóvédő, a tűzgyújtáshoz használt kövek és vaspirit, valamint a borostyán gyöngyök. Az idősebb férfit egy szarvasmarha fejjel és egyetlen patával együtt temették el, ami újabb kérdéseket vetett fel.

Az ilyen leletek ritkaságnak számítanak Nagy-Britanniában Forrás: Foundations Archaeology

Ezek a temetkezési gyakorlatok leginkább a bronzkorra voltak jellemzőek, de az akkori Nagy-Britannia területén igen ritkának számítanak.

Ezért is olyan egyedülálló ez a felfedezés.

– mondta Andy Hood, a Foundations Archaeology régésze a LiveScience tudományos online portálnak, aki segített a hely feltárásában. – Valószínűleg valamilyen társadalmi kötelék fűzte őket össze, de az egyelőre még nem világos, hogy miért temették őket ennyire közel egymáshoz.

A sírokat a dél-angliai Lechlade-on-Thamesen egy építkezést megelőző feltárás során fedezték fel Forrás: Foundations Archaeology

Hozzátette: a temetkezések kora és stílusa, valamint a törzsfőnök közelében talált tárgyak arra utalnak, hogy

a két férfi az úgynevezett a harangedényes kultúra tagja lehetett.

A legfrissebb DNS-tanulmányok szerint a jellegzetes agyagedényeiről ismert kultúra tagjai időszámításunk előtt 2400 körül érkeztek Európából Nagy-Britannia szigetére.

– hangsúlyozta Andy Hood.

Néhány kutató azt feltételezi, hogy az idősebb ember talán a törzsfőnök sámánja lehetett, akit azért áldoztak fel, hogy segítsen a férfinak a túlvilágon. Ám a szakemberek erre az elméletre még nem találtak bizonyítékot.