Aranyér: sokakat érint, és kezelés nélkül nem múlik el

aranyér
Aranyérbetegség során a végbélben elhelyezkedő érgomolyag és véna működésének a problémájáról beszélünk. A végbélnek ez a területe felelős egyébként a szabályos bélműködésnek a fenntartásáért, szabályozásáért.
Vágólapra másolva!
Az aranyérbetegség elsősorban kismamák, 50 év feletti férfiak és nők körében fordul elő, ám főként az ülőmunka miatt, egyre gyakrabban jelentkezik fiatalabbaknál is. A betegek nem minden esetben fordulnak szakemberhez, mivel kellemetlennek érzik a panaszt, ám megfelelő kezelés nélkül komoly szövődmények is kialakulhatnak. Dr. Medgyesy Gábor, a Trombózis – és Hematológiai Központ sebésze elmondta, ahhoz, hogy ezt megelőzzük, már az enyhébb tünetek jelentkezésekor javasolt szakember segítségét kérni.
Vágólapra másolva!

Létezik külső és belső aranyér is

Ahogy a lábakon a visszerek, úgy a végbél és a végbélnyílás falában is kialakulhatnak vénatágulatok. Ezeket aranyeres csomóknak nevezzük. Attól függően, hogy a végbél záróizmától merre helyezkedik el, beszélhetünk külső – a végbélnyílás elé, a végbélcsatornából előesve kialakuló – vagy belső – a végbélnyílásba bedomborodó képletként megjelenő - aranyérről.

Kellemetlen, szúró, ülést megnehezítő kórkép az aranyérbetegség, mely a leggyakoribb vénás rendszert érintő kórképek közé tartozik Forrás:https://www.tromboziskozpont.hu/aranyer

Az aranyér gyulladás legfontosabb tünetei

A lábon kialakuló visszerekhez hasonlóan, az elhanyagolt aranyér is idővel egyre súlyosbodó tüneteket okozhat. Időnként begyulladhat, és vérrög keletkezhet benne. A panaszok eltérhetnek, attól függően, hogy külső vagy belső aranyérrel van-e dolgunk. A külső aranyér általában fájdalmat, gyulladást okoz, a belső aranyér többnyire fájdalmatlan, ám ijesztő mértékű vérzést képes okozni.

Magától nem múlik el

Az aranyeres betegséget négy stádiumra oszthatjuk. A panaszok idővel fokozatosan rosszabbodnak. A csomók kezdetben nem tapinthatók, csak végbéltükrözés során észlelhetők. Idővel aztán székeléskor kitüremkednek a végbélnyílás elé, de még maguktól visszahúzódnak.

Később már csak kézzel helyezhetők vissza és gyakrabban jelentkezik székeléskor vérzés. A legsúlyosabb állapotban már kézzel sem lehet visszahelyezni, az aranyér nagyon érzékeny és fájdalmas.

Ha a belső aranyér nem kerül gyorsan vissza a végbélnyílás mögé, megduzzad (ezt kizáródásnak nevezik), a benne levő vér megalvadhat (trombotizál) és a csomó szövetei elpusztulhatnak. Ez fájdalmas és nem veszélytelen állapot, a bélflóra baktériumai kiterjedt gyulladást okozhatnak a sérülésből kiindulva. Forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/aranyerstop/cikkek/az_aranyer_tunetetol_a_diagnozisig/aranyer_igy_fedezhetjuk_fel/20130829135022

Míg a korábbi stádiumokban ajánlott, ebben az állapotban már elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás – magyarázza dr. Medgyesy Gábor.

Hogy ezt megelőzzük, azt javasoljuk mindenkinek,

hogy már az első, enyhébb tünetek észlelésekor forduljon orvoshoz,

mert kezelés nélkül az aranyeres csomók súlyosbodására lehet számítani.

Aranyérbetegség során a végbélben elhelyezkedő érgomolyag és véna működésének a problémájáról beszélünk. A végbélnek ez a területe felelős egyébként a szabályos bélműködésnek a fenntartásáért, szabályozásáért. Forrás: https://www.tromboziskozpont.hu/aranyer

Fontos, hogy az érintetteket ne tévessze meg a békés, gyulladásmentes aranyér! Stádiumtól függetlenül ugyan valóban előfordulnak tünetmentes epizódok, ám a panaszok időről időre kiújulnak és fokozódnak, ha már egyszer kialakult, az aranyér magától nem múlik el.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az alábbi tünetek az aranyeresség enyhébb stádiumában jellemzők. Hogy a komolyabb panaszokat megelőzzük, célszerű már ekkor szakember segítségét kérni:

- időnként, elsősorban székeléskor jelentkező idegentest érzés,
- viszketés, fájdalom,
- székeléskor pecsételő friss piros vér

Kérjünk mielőbb orvosi segítséget, ha már az aranyér előrehaladottabb stádiumának jeleit tapasztaljuk:
- székeléskor kiforduló, de spontán visszahúzódó aranyér
- magától már vissza nem húzódó, de kézzel visszahelyezhető csomó
- gyakoribb, élénkpiros vérzés
- a végbéltáji fájdalom intenzívebb

Az aranyeres betegségek hátterében a végbél vénás rendszerének kóros elváltozása áll. A végbél vénás erei kitágulnak, a pangó vér miatt megduzzadnak az erek, kitüremkedik az ércsomó, ha pedig valamely mechanikus hatás miatt megsérül az ér, akkor vérzés is bekövetkezhet. Forrás: https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/aranyer/56

Sürgősségi sebészeti ellátást igénylő állapot:

- a végbélből kifordult csomók már nem visszahelyezhetők
- állandó diszkomfort, változó mértékű fájdalom
- szinte mindennapos a vérzés
- gyakori szövődmény a gyulladás vagy akár az aranyeres krízis, mely a fájdalom mellett már gyulladással, lázzal is járhat!

(Forrás: Trombózis – és Hematológiai Központ)