Csodálatos felvételeken rögzítették, ahogy a bálna védi a borját

bálna
A bálnák rendelkeznek az élővilág legnagyobb agyával
Vágólapra másolva!
Vajon milyen lehet az élete egy bálna borjúnak? Hogyan telnek a mindennapjai és miként vigyáz rá az anyja? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a kutatók, akik púpos bálnák hátára helyezett kamerák segítségével mutatják meg egy borjú és a nőstény különleges kapcsolatát.
Vágólapra másolva!

A hosszúszárnyú bálna vagy más néven púpos bálna (Megaptera novaeangliae) nősténye öt éves korától éri el az ivarérettséget, majd két-három évente borjadzik. A vemhesség általában 11–12 hónapig tart, ennek végén egy, ritkán két borjú jön a világra. Ezekbe, és az ezt követő pillanatokba eddig igen kevés betekintést kaptak a kutatók.

Most azonban az állatok hátára helyezett kamera, akusztikus rögzítő, mélységérzékelő és gyorsulásmérő segítségével tudtak adatokat gyűjteni a bálnák viselkedéséről, mozgásáról és légzéséről.

A Hawaii-, a Stanford- és a Kaliforniai Egyetem szakemberei ezeket a kecses lényeket drónokkal is megfigyelték, hogy pontosabb képet kapjanak azok méreteiről és tevékenységeiről.

A bálnák és borjaik mindennapjairól eddig kevés információ állt a kutatók rendelkezésére Forrás: Howard Chen/UH Mānoa Marine Mammal Research Program

– mondta Lars Bejder, a Tengeri Emlősök Kutatási Programjának igazgatója a LiveScience online tudományos portálnak. – Meglehetősen egyedi és ritka felvételek birtokába kerültünk, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy megfigyeljük és számszerűsítsük például a borjaikat gondozó nőstények viselkedési attitűdjeit.

Körülbelül 100 ezer hosszúszárnyú bálna látogat el minden év januárja és márciusa között a kristálytiszta vizű Mauira Hawaii partjaihoz. A bálnák ezt az időt kizárólag szaporodással és elléssel töltik. Ebben az időszakban egy nőstényt több hím is követhet, amelyek heves harcokat is vívhatnak a nőstényért.

A felvételekkel egy időben publikált tanulmányban összegyűjtött adatok fontos betekintést nyújtanak a púpos bálna nőstények és borjak mindennapjaiba, de segítenek jobban megismerni azok táplálkozási szükségleteit is.