Újabb orosz teherűrhajó indult a nemzetközi űrállomásra

Progressz
Több mint két tonna rakományt szállít a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra
Vágólapra másolva!
A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség által közreadott képek arról tanúskodnak, hogy felbocsátották a Szojuz-2.1a orosz hordozórakétával összekapcsolt Progressz MSZ-14 teherűrhajót a bajkonuri űrközpontból 2020. április 25-én. A Progressz több mint két tonna rakományt, köztük élelmiszert, vizet és üzemanyagot szállít a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra.
Vágólapra másolva!

Progressz MSZ-14 orosz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szombaton egy Szojuz-2.1a típusú hordozórakétával a bajkonuri űrközpontból, magyar idő szerint 3:51-kor a kazahsztáni bázis 31. számú indítóhelyéről – közölte a Moszkva melletti repülésirányító központ (CUP), amiről néhány felvételt is közreadtak.

A mostani az ISS ellátására indított orosz teherűrhajók közül a hetvenötödik példány; az első 2000-ben állt pályára és vitt ellátmányt az űrállomáshoz.

Több mint két tonna rakományt szállít a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra Forrás: MTI/EPA/Roszkozmosz/-

A Progressz MSZ-14 teherűrhajó több mint két tonna rakományt, köztük élelmiszert, gyógyszer, egészségügyi felszerelések, tisztálkodószereket, valamit az ISS zavartalan működésének fenntartását biztosító tartalék alkatrészeket, vizet és üzemanyagot szállít

a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra. Dokkolás után az ISS háromfős személyzetének feladata lesz a küldemény átrakodása az űrállomásra. Az Űrvilág.hu információi szerint a teherűrhajó a tervek szerint 2020 végéig marad ott, miközben megtöltik majd a feleslegessé vált dolgokkal és az ISS-en keletkező hulladékkal. Ezután semmisül majd meg a sűrű légkörbe lépve.