Bámulatos, ahogyan a ló és a kutya önfeledten játszik egymással

kutya, ló
Érthető gesztussal jelzik a játékos kedvüket
Vágólapra másolva!
Két nagyon különböző állatfaj, a lovak és a kutyák ugyanazt az arckifejezést mutatják játék közben, ami a kutatók szerint mély evolúciós gyökereket takar. Amikor ránézünk a kutyánkra, akkor teljesen egyértelmű, hogy mikor szeretne játszani: behajlítja a mellső lábait és lelkesen csóválja a farkát. Ha ezután megfigyelünk kettő, egymással játszadozó, kergetőző ebet, akkor azt is látjuk, hogy a mozdulataik szinte megegyeznek és az arckifejezéseket látva leginkább a mosoly szó jut az eszünkbe. A tudósok most először elemezték és találtak rá bizonyítékot, hogy a kutyák pontosan ugyanígy játszanak a lovakkal is: nyitott szájjal és összehangolt mozgással.
Vágólapra másolva!

A játék nyelve univerzálisan elterjedt

A lovak és a kutyák igen gyorsan képesek egymás arckifejezéseit leutánozni játék közben. Ezt a viselkedést arckifejezés-mimikri néven is ismerjük, és az egymás közti kommunikáció során jól ismert jelenség a főemlősöknél, a háziasított kutyáknál, a szurikátáknál és a maláj medvéknél is.

A kutatók korábban nem találtak példát rá, hogy kettő különböző faj esetén is megjelent volna. Egészen eddig.

Játék közben igen hasonló arckifejezéseket mutatnak Forrás: Pinterest

– mondta Sue McDonnell, a philadelphiai Pennsylvania Egyetem állati viselkedés kutató a National Geographic online tudományos portálnak adott riportban. – A lovak és a kutyák különösen gyönyörű módon demonstrálják a játékot a két faj között, ami teljesen váratlanul ért minket.

Különös, szoros barátságok születhetnek kutya és ló között Forrás: Pinterest

Bár a háziasításnak köszönhetően a kutyák és a lovak viszonylag békésen élnek egymás mellett, evolúciós szempontból azonban továbbra is a vadász-zsákmány párost testesítik meg. A tudósokat ezért is döbbentette meg, hogy a két faj úgynevezett játéknyelve ennyire hasonló. A most publikált tanulmány emellett megerősítette azt az elképzelést is, hogy

a különböző fajok képesek azonos módon játszani egymással, tehát ez a viselkedés az állatvilágban univerzálisan elterjedt.

A krokodiloktól a vidrákon át a darazsakig rendkívül sokféle állat játszik (a szociális képességek elsajátítása vagy a vadászat tanulása végett), ám a fajok különbözősége ellenére az olyan játékmódok, mint a játék, harc, futás, üldözés és ugrálás, meglepően hasonlítanak egymásra.

Valószínűtlen barátságok alakulhatnak ki

A kutyák és a lovak első hallásra valószínűtlennek tűnő, szoros barátságát és összehangolt mozdulataikat 2018-ban kezdte el vizsgálni Elisabetta Palagi, az olaszországi Pisai Egyetem etológusa, amikor egy furcsa videófelvételt kapott az egyik hallgatójától. A felvételeken egy kutya és egy ló játszott együtt, a legnagyobb összhangban.

– mesélte Palagi, akinek felkeltette érdeklődését a két állat között kialakult, különleges kapcsolat, ezért úgy döntött, hogy elkezdi vizsgálni a két faj közötti játék részleteit.

Ezekre a néha mókás, máskor szívet melengető esetekre több példát is találhatunk, elég csak rákattintanunk a népszerű videómegosztó portálra. Az ugyanabban a háztartásban élő macskák és kutyák gyakran játszanak együtt, de megfigyeltek már több vadon élő állatot is ugyanebben a szituációban. Utóbbira kitűnő példát mutat

az együtt játszó zebra és pávián, a felnőtt gnú és egy fiatal orrszarvú, vagy épp egy felnőtt farkas és egy felnőtt barnamedve.

Az állatvilágban kialakulhatnak furcsa barátságok Forrás: Pinterest

Palagi ezután megkérte a diákjait, hogy keressenek az elsőhöz hasonló, a kutya és a ló önfeledt játékát rögzítő videókat, amelyek legalább harminc másodpercig tartanak. Több száz videó elemzése után végül arra jutottak, hogy a két faj gyorsan leutánozza egymás arckifejezéseit, de ez attól is függ, hogy a két állat mennyire ismeri és tolerálja egymást.

Közös taktikát alkalmaznak

A kielemzett videófelvételeken valamennyi játékepizód úgy kezdődött, hogy az egyik játékpartner (a kutya vagy a ló) kezdeményezte a játékot, amire a játszótársa valahogyan reagált, válaszolt. Az egyes játéketapok akkor fejeződtek be, amikor az állatok valamilyen oknál fogva megszakították vagy megunták azt.

A közös játék átlagosan 79 másodpercig tartott, amely során néhány kutya és ló viselkedése egy az egyben letükrözte a másik viselkedését:

mindketten imitálták például a harapást, de valójában mégsem tették meg, majd ugráltak, böködték vagy üldözték egymást, néha rázták a fejüket vagy megadó módon hanyatt fordulva hemperegtek.

– magyarázta Elisabetta Palagi a Behavioral Processes tudományos folyóiratban publikált tanulmány társszerzője. – Ráadásul a játék elemei és a játék stílusa a két fajnál szinte semmiben sem különbözött egymástól, ami arra enged következtetni, hogy „létezik néhány közös játéktaktika".

A szakember hozzátette: talán ez teszi lehetővé két különböző faj között a valódi szociális játékot.

Így hidalhatják át a fajok közötti szakadékot

Bár a most publikált tanulmány azt nem dokumentálja, hogy a kutya és ló közötti „játék kapcsolatok" hogyan kezdődhettek, arra viszont rámutat, hogy az azonos játéknyelv megerősíti a két faj között a kötelékeket.

Érthető gesztussal jelzik a játékos kedvüket Forrás: Pinterest

– emelte ki Barbara Smuts, a Michigan Egyetem viselkedésökológusa. – Teszik ezt úgy, hogy megtalálják a mindkettőjük számára kényelmes és megfelelő játékmódszereket.

Ez még inkább hangsúlyossá válik, ha figyelembe vesszük a lovak és a kutyák közötti, jelentős méretkülönbségeket.

Játékosan harcolnak, kergetik egymást Forrás: Pinterest

Mindkét állat legyőzte a félelmeit, pedig az ebek könnyen megsérülhetnek játék közben, miközben a lovak ösztönösen félnek – a farkasokra hasonlító – kutyáktól.

A kutatók végül megjegyezték, hogy miközben a lovak és a kutyák eltérő evolúciós utat jártak be, mégis mindkettőt háziasították, ezért képesek felismerni a fajtársaik és az emberek arckifejezéseit. A vadállatokkal összehasonlítva ezért jobban megértik és értelmezik más fajok érzéseit és viselkedését.