Rohamléptekkel halad az új koronavírus elleni vegyületek tesztelése

antivirális szer, vegyület
Számos ígéretes hatóanyagot tesztelnek
Vágólapra másolva!
Nagy ütemben folynak a hatóanyagtesztek világszerte a laboratóriumokban, hogy versenyt futva az idővel megtalálják az új koronavírus ellen bevethető, hatékony antivirális szereket. Jakab Ferenc professzor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ Virológiai Kutatócsoport, valamint az Országos Koronavírus-kutatócsoport vezetője arról tájékoztatott, hogy jelenleg több mint 260 potenciális vegyülettel kísérleteznek a PTE Virológiai Laboratóriumában potenciális hatóanyagként.
Vágólapra másolva!

Óriási erőfeszítéseket tesznek meg a világ kutatói, hogy lassítsák és megállítsák az új koronavírus-járványt. Csak a PTE Virológiai Laboratóriumában jelenleg több mint 260 potenciális hatóanyagot tesztelnek a szakemberek.

– mondta Jakab Ferenc professzor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ Virológiai Kutatócsoport, valamint az Országos Koronavírus-kutatócsoport vezetője az Univ Televíziónak adott interjújában. – Próbáljuk megkeresni azt a vegyületet, amelyik a leginkább hatékony a vírus blokkolására vagy a replikációjának a megakadályozására.

A pécsi virológusok korábban már rámutattak, hogy a vírust a sejten kívül vagy azon belül blokkolhatjuk. A sejten kívüli blokkolást általában vakcinák által létrehozott antitestekkel, mesterségesen előállított antitestekkel vagy egyéb módokon (például receptorblokkolókkal) érhetjük el. A vírus replikációját pedig a sejten belül, több lépésben gátolhatják a szakemberek.

Számos ígéretes hatóanyagot tesztelnek Forrás: Precision Vaccinations

– mutatott rá a professzor. – Az egyik legalapvetőbb, hogy valamilyen úton-módon megakadályozzuk, hogy a vírus a sejtfelszíni receptorokhoz kötődjön.

Jakab Ferenc virológus professzor, az országos tudományos kutatócsoport vezetője Forrás: Talán Csaba/Origo

Hozzátette: ha a kutatók be tudnak jutni a vírussejtbe, ott számtalan pontot találhatnak, ahol hathatósan gátolni tudják a kórokozó „szaporodási" módját. Ez lehet a vírus nukleinsav, a vírus örökítőanyag megkettőződésének a gátlása, az új víruspartikulák összeszerveződésének megakadályozása, vagy épp az új víruspartikulák sejtből történő kijutásának feltartóztatása.

A jó hír, hogy számtalan pont és mechanizmus létezik, ahol ezt meg lehet fogni. A virológusok gyakorlatilag most olyan szereket tesztelnek, amelyek több támadásponton hatnak vagy hathatnak.