Vajon tényleg a nap segítségével jelölték ki egykor az ókori utcát?

Augustus, Torino
A felkelő nap évente néhány napig tökéletesen igazodik a város egyik fő utcájához
Vágólapra másolva!
Az olaszországi Torino városában a kutatók különös jelenségre lettek figyelmesek: azt látták, hogy a felkelő nap évente néhány napig tökéletesen igazodik a város egyik fő utcájához, amelyet időszámításunk előtt 28 körül építettek. De vajon mi állhat a rejtély hátterében?
Vágólapra másolva!

A kutatók Guido Cossard fizikus, az olaszországi Valdostan Régészeti Kutatási és Tanulmányok Egyesületének elnöke vezetésével térképezték fel azt a rejtélyes torinói utcát, amely ma a Via Giuseppe Garibaldi névre hallgat.

A felkelő nap évente néhány napig tökéletesen igazodik a város egyik fő utcájához Forrás: Guido Cossard

– mondta Cossard a LiveScience online tudományos portálnak, megjegyezve, hogy a különös napfényes jelenségnek ezeken a napokon is csak néhány percig, körülbelül reggel 8 és 8 óra 5 perc között lehetünk a tanúi. – De egyelőre még nagyon keveset tudunk ennek az eredetéről.

A tudósok szerint ez az egyértelmű összhang az utca és a napfény között ebben az időpontban nem lehet véletlen. Talán Torino egykori mesteremberei építették meg úgy az utcát, hogy a nap közvetlenül mögötte emelkedjen fel február 5-én, aranyló fénybe borítva az egészet.

A dátum sem véletlen: az egykori feljegyzések szerint időszámításunk előtt az 1. század végén a római szenátus ezen a napon adta Augustusnak a „Pater Patriae" címet.

Augustus von Prima Porta Forrás: Till Niermann/Till Niermann

A kutatócsoport eredményeit a közelmúltban publikálta a „Torino Citta Celeste" című könyvben, ám néhány szakértő nem ért egyet ezzel az elmélettel. Többen úgy gondolják, hogy az igazítás véletlen és nem szándékos.

Más elméletek szerint Torinót talán pont február 5-én alapították és ennek szentel emléket a Via Giuseppe Garibaldi utca.

Noha a történészek még folytatják az erről szóló vitát, de egy dolog biztos: az egyedi jelenség szépsége nem vitatható.