Egyfajta „gyümölcskölnit” kennek magukra a hím gyűrűsfarkú makik

gyűrűsfarkú maki
Freya, a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) a Kecskeméti Vadaskertben.
Vágólapra másolva!
A hím gyűrűsfarkú makik édes, gyümölcsös aromát kennek a csuklójukra, hogy ott található mirigyek váladékaival keverve különféle illatanyagot hozzanak létre, ami vonzza a nőstényeket a párzási időszakban.
Vágólapra másolva!

A csuklójuk dörzsölésével a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) hímek olyan illatanyagokat szabadíthatnak fel, amelyekkel általában a társadalmi státuszukat hirdetik vagy kijelölik a területüket. De ennél sokkal nemesebb céljuk is van: a nőstényeket szeretnék elcsábítani.

Freya, a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) a Kecskeméti Vadaskertben. Forrás: http://www.zookecskemet.hu/kepgaleria/ujabb-gyurusfarku-maki-szuletett-a-vadaskertben/?kep=467

Kazushige Touhara a japán Tokiói Egyetem kutatója és munkatársai észrevették, hogy a létesítményükben élő nőstény gyűrűsfarkú makik körülbelül 2 másodpercig hosszabb ideig szimatolják a hímeket a párzási dőszak alatt, mint azon kívül. Kíváncsiak lettek ennek a pontos okára, ezért mintákat gyűjtötték és kielemezték azokat.

– mondta Kazushige Touhara a New Scientist tudományos online portálnak, hozzátéve, hogy ezt a „parfümöt" a gyümölcsös és virágos aroma jellemzi.

A kutatók a szekréciók elemzése során három vegyületet azonosítottak, de azt még vizsgálják, hogy ezek a vegyi anyagok valóban növelik-e a párosodás esélyét.

– mutatott rá Peter Kappeler a Göttingeni Egyetem tudósa, aki nem vett részt a vizsgálatban.

A hímek egyedi, pézsma szagukat részben a csuklójukon elhelyezkedő mirigypárosból – amely tiszta, gyorsan párolgó folyadék cseppjeit választja ki –, illetve a mellkasukon lévő második pár mirigyből nyerik.