Huszonöt éve követték el a véres Oklahoma City-i merényletet

Oklahoma City-i merénylet
168-an lelték halálukat a romok alatt
Vágólapra másolva!
Huszonöt éve, 1995. április 19-én hajtották végre az Egyesült Államok addigi történetének legvéresebb terrortámadását. A szövetségi kormány politikájával szemben álló szélsőségesek házilagos készítésű robbanószerrel megrakott furgont robbantottak fel az Oklahoma City belvárosában álló szövetségi irodaépületnél, a merénylet 168 halálos áldozatot követelt, közülük 19 kisgyerek volt.
Vágólapra másolva!

Tizenkilenc kisgyerek is meghalt a merényletben

1995. április 19-én reggel egy kisteherautó parkolt le az Oklahoma City központjában álló Alfred P. Murrah szövetségi irodaház bejáratánál, vezetője az ajtókat bezárva távozott.

Délelőtt 9 óra 2 perckor, amikor még csak egy háztömbbel járt odébb, a több mint ezer kilogramm házilagos készítésű, műtrágyából és fűtőolajból összeállított robbanóanyaggal megrakott autó felrobbant.

A hatalmas detonáció szabályosan leborotválta a nyolcemeletes ház oldalát Forrás: AP/Jim Argo/The Daily Oklahoman

A két és fél tonna TNT erejének megfelelő detonáció valósággal letépte a nyolcemeletes épület északi oldalát, a romok alól 168 halottat emeltek ki,

köztük 19 kisgyereket, mert az épületben óvoda is működött.

A merényletben 680 ember sebesült meg, 324 közeli épület szenvedett maradandó károsodást, az anyagi kárt 652 millió dollárra becsülték.

168-an lelték halálukat a romok alatt Forrás: AP/David Longstreath

A mai napig ez az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb, amerikai állampolgárok által elkövetett merénylete,

ennél több áldozatot csak az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 2001. szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrorakciója követelt.

Vádalkut kötve tanúskodott a társai ellen

Bár a robbantás elkövetésével először "közel-keleti kinézetű" férfiakat gyanúsítottak, a szemtanúk leírása alapján kiderült, hogy a tettesek tősgyökeres fehér amerikaiak voltak.

A hatóságok április 21-én a 27 éves Timothy McVeigh-t nevezték meg fő gyanúsítottként,

akit néhány órával a robbanás után egy közlekedési kihágás és tiltott fegyverviselés miatt vettek őrizetbe.

Az elsőrendű vádlott Timothy McVeigh az FBI ügynökei között Forrás: YouTube

Még aznap feladta magát tettestársa, Terry Nichols is, mindketten egy szélsőséges jobboldali túlélőcsoport tagjai voltak.

A hatóságok látókörébe került a merénylet tervéről tudó Michael Fortier, McVeigh régi barátja is, aki vádalku keretében társai ellen tanúskodott.

Augusztus 10-én mindhármuk ellen vádat emeltek: McVeigh ellen a merénylet kitervelése és végrehajtása, Nichols ellen a bomba elkészítése, Fortier ellen a hatóság értesítésének elmulasztása miatt.

A fegyverek megszállottja volt az Öböl-háborúban is részt vett veterán

McVeigh kamaszkorától a fegyverek megszállottja volt, és túlélőtechnikákat gyakorolt a gyűlölt Szovjetunió Amerika elleni támadására készülve. Húszévesen katonai szolgálatra jelentkezett, harcolt az 1991-es Öbölháborúban,

de miután kommandósnak nem felelt meg, az év őszén leszerelt.

A seregben barátkozott össze a hasonlóan szélsőséges nézeteket valló Nicholsszal, aki vele egy időben hagyta ott a szolgálatot.

A felrobbantott épületben működött egy óvoda is Forrás: AP/David Glass

A Szovjetunió felbomlása után haragjuk egyre inkább a "mindenkit elnyomó" szövetségi kormányzat ellen fordult,

és még inkább radikalizálódtak. A végső lökést az 1993. április 19-én a magát a texasi Wacóban elbarikádozó, illegális fegyverek birtoklásával vádolt Koresh-szekta ellen indított, 76 szektatag halálával végződött FBI-támadás adta meg számukra.

Az úgynevezett Karmel-hegy Központ, Koresh szektájának a székhelye, az FBI ügynökeinek ostroma után Forrás: Federal Bureau of Investigation/FBI.gov

McVeigh "a megtorlás" célpontjaként az oklahomai Alfred P. Murrah szövetségi épületet szemelte ki, ahol szövetségi szervezetek,

köztük a balsikerű wacói akcióban részt vevő kábítószer-ellenes ügynökség,

az FBI és az alkohol-, dohány- és lőfegyveriroda (ATF) helyi szervei működtek, a robbantást a wacói ostrom kezdetének második évfordulójára időzítette.

Nem tanúsított megbánást az elsőrendű vádlott

A robbantók perének előkészítése során akkor az FBI a Kennedy-gyilkosság óta a legnagyobb erőket mozgósította, 28 ezer kihallgatást folytatott le, több mint három tonna bizonyítékot gyűjtött össze, egymilliárd információt ellenőriztek le. Az elsőrendű vádlott Timothy McVeigh-t 1997. június 2-án mind a 11 vádpontban bűnösnek találták.

Az elsőrendű vádlott Timothy McVeigh-t 1997. június 2-án mind a 11 vádpontban bűnösnek találták Forrás: Wikimedia Commons/Olaf Growald

A tett elkövetését elismerte, de megbánást nem tanúsított, az utolsó szó jogán nem mondott semmit.

Augusztus 14-én halálra ítélték,

38 év után ő volt az első szövetségi elítélt, akit a legsúlyosabb büntetéssel sújtottak. McVeigh nem folyamodott kegyelemért, s 2001. június 11-én méreginjekcióval kivégezték.

A nyomozás során az FBI a Kennedy-gyilkosság óta a legnagyobb erőket mozgósította Forrás: Federal Bureau of Investigation/FBI.gov

A másodrendű vádlott Terry Nicholst a szövetségi bíróság 1997. december 23-án mondta ki bűnösnek terrorcselekmény végrehajtására szőtt bűnszövetkezés, valamint a merényletben meghalt nyolc rendőr halála miatt gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában.

Az Alfred P. Murrah szövetségi irodaház a robbantás után Forrás: Federal Bureau of Investigation/FBI.gov

1998. június 4-én életfogytiglani börtönre ítélték a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

2004-ben egy újabb perben a többi áldozat halálért is felelősségre vonták, és 161 rendbéli emberölés vádjával ismét életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. Jelenleg is büntetését tölti egy különleges biztonsági fokozatú fegyintézet elkülönített részlegében.

Emlékparkot hoztak létre a romba dőlt épület helyén

A vádalkut kötött Michael Fortier-t 1998-ban a hatóság figyelmeztetésének elmulasztása miatt 12 év börtönre ítélték, 2007-ben szabadlábra helyezték, és beléptették a tanúvédelmi programba. A romba dőlt Alfred P. Murrah szövetségi irodaházat

egy hónappal a merénylet után biztonsági okokból teljesen lerombolták,

helyén 2000-ben emlékparkot és múzeumot nyitottak.

A romba dőlt épület helyén emlékparkot létesítettek Forrás: ABC15 Arizona/Joe Enea

A parkban az épület kilenc szintjére utaló kilenc sorban elrendezett 168 üres szék a kioltott életeket jelképezi.

A merénylet 25. évfordulójára tervezett helyszíni megemlékezésekre a koronavírus-járvány miatt nem kerülhet sor,

ehelyett a tévében és online közvetítik az előre felvett emlékműsort, amelynek részeként a hagyományokhoz híven 168 másodperc csenddel, és az áldozatok nevének egyenkénti felolvasásával tisztelegnek az emlékük előtt.

(Forrás: MTVA Sajtóadatbank)