Miért tűnik úgy, hogy a férfiakra veszélyesebb a koronavírus?

Koronavírus, vírus, Budapest, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, Heim Pál Gyermekkórház, vörös zóna, koronavírusos betegek kiszűrése és vizsgálata, egészségügy, sátor, ellenőrzés, orvos, maszk, arcmaszk, védőmaszk, Magyar Vöröskereszt
A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet udvarán a héten kialakításra került egy ún. „vörös zóna” mely a jövőben a koronavírusos betegek kiszűrésére és vizsgálatára szolgál majd
Vágólapra másolva!
Az új koronavírus okozta fertőzések elsősorban az idős és\vagy krónikus betegekre veszélyesek, az eddigi adatok alapján pedig úgy tűnik, közülük is leginkább a férfiaknál okoz különösen súlyos tüneteket a betegség. Ennek biológiai és életmódbeli okai is lehetnek, írja a New Scientist cikke.
Vágólapra másolva!

Egy kínai kutatócsoport április 10-én megjelent szakcikke a vuhani Jinyintan Kórház 99 COVID-19-cel diagnosztizált páciensét vizsgálta, a tanulmányban szereplő adatok a január 1. és 20. közötti időszakból származnak. Eszerint a kórházba került betegek között a férfiak és nők aránya több mint kettő az egyhez volt. Ugyanez jellemző a fertőzésben meghaltak számára: a tudósok megnézték, mi volt a helyzet 21 különböző vuhani kórházban január 21. és 30. között, és azt találták, hogy az áldozatok 75 százaléka a férfiak közül került ki.

A statisztikák más országokban is hasonló képet mutattak: Angliában, Walesben, valamint Észak-Írországban a március 1. és április 8. között diagnosztizált közel 4000 kritikus állapotban lévő beteg 70 százaléka volt férfi. Egy másik tanulmány New York-i kórházakban vizsgálta 4000 beteg esetét (március 1. és április 7. közötti időszakot felölelő adatok), és közöttük is több volt a férfi (a páciensek 62 százaléka).

Ami Magyarországot illeti, április 17-ig 156, többségében idős ember halt meg koronavírus miatt, közülük 90-en voltak férfiak.

Az eddigi adatok tehát azt mutatják, hogy bár a férfiak és a nők ugyanolyan eséllyel fertőződhetnek meg,

a betegség lefolyása az előbbi csoportnál valamiért súlyosabb, és többen is halnak meg közülük.

Ugyanezt figyelték meg a korábbi 2002-2003-as SARS és 2012-es MERS járványoknál is.

Miért érintheti súlyosabban a férfiakat a betegség?

Ezzel kapcsolatban több hipotézis is született, az egyik elmélet például a dohányzást teszi felelőssé. Kínában a férfiaknak több mint 50 százaléka dohányzik, míg a nőknél ez az arány csupán 5 százalék. Egy nemrégiben publikált tanulmány egyértelműen bizonyította, hogy a dohányosok tüdősejtjeinek felületén több ACE2 molekula van. Mivel a vírusnak erre a receptorra van szüksége a sejtbe jutáshoz, a rendszeresen cigarettázókat hatékonyabban tudja támadni a kórokozó. A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem vizsgálata ugyanakkor azt állapította meg, hogy Kínában a súlyosabb COVID-19-es esetek csupán 12,5 százalékát tették ki a dohányosok.

Szintén egy lehetséges ok, hogy a férfiak – különösebben az idősebbek – általában rosszabb egészségi állapotban vannak, mint a nők; jobban sújtják őket az elhízás, a diabétesz, a magas vérnyomás, a szív-és érrendszeri betegségek, bizonyos ráktípusok,

vagyis azok a tényezők, amik a COVID-19 lefolyását súlyosbítják.

Kunihiro Matsushita, a Johns Hopkins University munkatársa szerint az sem zárható ki egyértelműen, hogy a férfiak egyszerűen kevesebb figyelmet szentelnek a higiéniának, például kevesebbszer vagy hanyagabbul mosnak kezet.

A nemek közötti eltérés okát egy kínai kutatás is kereste, a publikációban azt állapították meg, hogy a COVID-19-cel kórházba került férfiakban nagyobb eséllyel voltak jelen más kórokozók (vírusok, baktériumok), amik tovább súlyosbíthatták a szimptómákat.

Forrás: Science Photo Library/ANDRZEJ WOJCICKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Andrzej Wojcicki/Science Photo L

Az X kromoszóma immunválaszban betöltött szerepe

Philip Goulder, az Oxfordi Egyetem immunológusa szerint a nők immunrendszere erősebb, mint a férfiaké, ennek pedig genetikai okai vannak; míg a nők két X kromoszómával rendelkeznek, a férfiak csak eggyel. Az X kromoszómán több, az immunrendszer hatékony működéséhez nélkülözhetetlen gén található. Ezek egyike az úgynevezett TLR7 fehérjét kódoló gén. A TLR7 feladata az egyszálú RNS genomú vírusok detektálása.

Márpedig ilyen vírus a SARS-CoV-2 is.

A nők tehát kétszer annyi TLR7-et tudnak előállítani, mint a férfiak, így vélhetően az immunrendszerük is jobban reagálhat a fertőzésre. Habár a két X kromoszóma közül az egyik inaktivált állapotban van, egyes immunsejtekben a TLR7 génjére ez a gátlás nem vonatkozik, mindkét nemi kromoszómán ugyanúgy tud működni.

A kutatók korábban már arra is találtak bizonyítékokat, hogy két női nemi hormon, az ösztrogén és a progeszteron is erősíti az immunrendszert, az viszont jelenleg nem ismert, játszanak-e bármilyen szerepet a COVID-19 elleni védekezésben.

Látható tehát, hogy pillanatnyilag nem létezik kielégítő magyarázat arra, miért alakulhatnak ki súlyosabb szövődmények a férfiaknál, ráadásul a folyamatosan frissülő adatok tovább árnyalhatják a képet.

Az biztos, hogy a legfontosabb, hogy kövessük a járványügyi szakemberek utasításait, vagyis minimalizáljuk szociális kapcsolatainkat, ha lehet, maradjunk otthon, és ügyeljünk a rendszeres kézmosásra.